Zimní nástrahy přispívající k tloustnutí

Jestli hubnete, zima vás může pěkně vykolejit. Proč je při redukci tělesné hmotnosti tak zákeřná?

Ne, to není vtip. Podle vědců z Rochesterské univerzity sídlící v americkém státě New York lidé během zimních měsíců přiberou až tři kilogramy. Důvod? Počítejte do čtyř.  

Špatné počasí

Mrazy, zima, vlhko, zasněžené běžecké stezky… Chladnější počasí a kratší dny negativně ovlivňují motivaci k pohybu. Navíc platí, že se nižší teplota podepisuje na vyšší citlivosti nervových zakončení, která se nachází v kloubním pouzdru. Ozývá se tak bolest kolenou.

Přeplněné posilovny

S úderem prvního ledna a novoročními předsevzetími se plní posilovny, fitness centra i vnitřní venkovní bazény. I to je příčinou toho, že se kde kdo návštěvy těchto zařízení vzdá, zvlášť když se vinou pandemie covidu-19 snaží vyhýbat lidem. V kombinaci s nechutí posilovat doma (někdy ta vůle přece jen chybí), to vychází na nárůst tělesného tuku. Jestli se nepřemluvíte ani k aktivitě ve svém obýváku, zkuste se spojit s někým, kdo by vás mohl motivovat. Partner, kamarádka, kondiční trenér a jeho video lekce, vyberte si.

Větší touha po cukru

Sychravé počasí a nedostatek slunečního svitu přispívají k zimnímu blues, což je určitá forma deprese charakterizovaná špatnou náladou, kolísáním chuti k jídlu, touhou po cukru, zvýšenou únavou a potřebou spánku. Najednou odložíte svůj workout, místo ovoce si dáte dort, taky vynecháte snídani. Tak to pozor na to. Pokuste se chodit spát každý den přibližně ve stejnou dobu, to pomáhá udržet cirkadiánní rytmus pod kontrolou. Vaše energie bude stabilnější a zabráníte výkyvům v poklesu krevního cukru.

Stres

Nový rok, nové začátky, účetnictví, pracovní projekty a podobně. Zimní měsíce mohou být hektičtější a plné stresu. Právě při něm se zvyšuje množství stresového hormonu kortizolu, což mimo jiné způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Mnozí lidé úzkost zajídají, vyšší hladina kortizolu spouští nadměrnou tvorbou glukózy, která se posléze ukládá jako tuková zásoba. Cílem je tedy stres zkrotit. Vyzkoušejte meditační techniky a relaxační metody, jako je brániční dýchání, jóga, taj-či. Obklopte se blízkými, jezte pestrá a výživná jídla, udržujte konzistentní plán spánku a držte se.

Zdroje: nhsinform.scot, livestrong.com, wikipedia.org, https://www.webmd.com/diet/news/20160109/are-we-programmed-to-overeat-in-winter






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat