Intenzivní svědění konečníku

Strašně to „tam vzadu“ svědí! Hned vás napadne, že nejspíš máte hemoroidy, ale ono příčin může být mnohem víc. Co stojí za intenzivním svěděním v oblasti řitního otvoru?

Existuje mnoho věcí, které mohou způsobit svědění konečníku, přičemž některé lze řešit okamžitě, zatímco jiné vyžadují konzultaci s lékařem. Za primární problém se přitom často udávají hemoroidy, anální nebo rektální poruchy a trhliny. Možná vás však překvapí, že někdy v pozadí stojí i špatné návyky.

Zkontrolujte stravu i drogerii

Svědění konečníku je způsobeno nedostatečnou či naopak přehnanou hygienou, pak taky kožním ekzémem, jako je dermatitida, ekzém nebo psoriáza. Pohodlí pozadí snižuje i velké horko, pocení, příliš těsné oblečení, nevyhovující drogerie a kosmetika (konkrétně sprchové gely a pěny do koupele), prací prášky, ale také kvasinkové infekce, pohlavně přenosná infekce (herpes), roupi a některé dráždivé potraviny a nápoje, kupříkladu chilli papričky, citrusové plody, hrozny a rajčata, čokoláda, nadmíra alkoholu, mléka, čajů a kávy (1).

Kdy se nechat vyšetřit?

Obecně se udává, že pokud svědění neustává po třech, čtyřech dnech, nebo se neustále vrací a opakuje, je vhodný čas na návštěvu lékaře (2). K němu zavítejte mnohem dřív, pokud zaznamenáte hnis vytékající z řitního otvoru, krev ve stolici či nezvyklé útvary okolo konečníku (hrudky a podobně).

Pomoc z přírody

Co se týče rychlé úlevy, sprchujte se a koupejte vždy jen v čisté vodě bez příměsí a soli, vyhněte se kořeněným jídlům, po toaletě si konečník umyjte, popřípadě utřete vlhčeným toaletním papírem s dubovou kůrou, která působí protizánětlivě, protikrvácivě a protialergicky. Právě ona chrání pokožku a tkáň před mikroby, plísněmi a viry a je bohatým zdrojem tříslovin, které mají významné stahující a antiseptické vlastnosti (1).

Škrábat, nebo neškrábat?

Můžete také zvážit sedací koupel. Ponořte zadek a boky do teplé vody až na 20 minut. Posezení v sedací lázni po stolici může pomoci snížit podráždění a svědění. Po koupeli oblast konečníku vždy jemně osušte. Zároveň noste bavlněné spodní prádlo, aby konečník lépe dýchal, snažte se vyhnout škrábání, které svědění ještě zhoršuje. Pokud se zjistí konkrétní stav nebo příčina, může vám lékař nebo lékárník doporučit léčbu v podobě antibiotik, steroidních či antimykotických léků (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2647235/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5101094/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat