Syndrom vyhoření z pracovního vytížení

Vyhořet z povolání? To jako jde! A poměrně snadno. Jaké signály poskytují varování a kolik Čechů s tímhle stavem má své zkušenosti?  

Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala syndrom vyhoření jako „profesionální fenomén“. Jedná se o stav, který prokazatelně (negativně) ovlivňuje zdravotní stav. Co ho způsobuje? Velké pracovní vytížení a s tím související stres, nedostatek kontroly nad prací, komplikované vztahy se spolupracovníky nebo nedostatek spánku.

Je to „jenom“ stres?

Klíčovým rozdílem mezi syndromem vyhoření a stresem je schopnost najít pozitivní okamžiky. Pokud se například těšíte na víkend, který si užijete na výletě, jste schopni hladinu napětí snižovat – a nejedná se o vážný stav. Ale když nevidíte žádnou šanci na zlepšení, den co den se utápíte v povinnostech, podléháte vyčerpání a ubíjí vás všechno, co před sebou valíte, už se to dá klasifikovat jako syndrom vyhoření. A co dalšího nasvědčuje tomu, že ho prožíváte? Dejte si pozor na tyhle signály!

Mentální, emocionální i fyzické červené vlajky

Bezmoc, pocit selhání, pochybnosti o sobě samých, ztráta motivace, samoty nebo cynismus. Tak tohle je naprosto běžné. Stejně jako neustálé stížnosti na neúspěch, ignorování povinností (tělo už prostě nemůže dál), distancování se od kolektivu, rodiny a přátel (nechuť s někým probírat své utrpení). Často se objevuje i prokrastinace (odkládání úkolů), užívání návykových látek (kouření, alkohol, drogy).

Na fyzické rovině se syndrom vyhoření projevuje bolestmi hlavy, svalovým napětím a častějšími nemocemi (tělo jejich prostřednictvím utíká od reality). Obecně vzato, mnoho příznaků syndromu vyhoření je stejných nebo podobných depresi.

Sonda do hlubin duše

Pokud se v některých výše uvedených bodech poznáváte, ale stále si netroufnete tvrdit, že se vás totální kolaps týká, zkuste si položit následující otázky. V případě, že na některou z nich odpovíte „ano“, můžete být vyhořelí.

  • Cítíte se v práci špatně?
  • Je pro vás těžké se do práce dostat a začít plnit úkoly?
  • V poslední době znáte podrážděnost i netrpělivost?
  • Jste vůči kolegům, zákazníkům nebo klientům protivní?
  • Neustále vám chybí energie a nedotahujete věci do konce?
  • Když se máte soustředit, vyžaduje to víc snahy?
  • Ani po splnění úkolů nepociťujete radost nebo uspokojení?
  • Pijete alkohol nebo kouříte víc než kdy dřív?
  • Změnily se vaše spánkové návyky?
  • Trpíte nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, břicha nebo jinými fyzickými problémy?

Když už je zle

Podle psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze syndromem vyhoření trpí každý pátý Čech, přičemž nejohroženější jsou vrcholoví manažeři, lékaři, zdravotníci, učitelé, policisté a soudci. Pokud máte podezření, že něco není v pořádku, za což se rozhodně nemusíte stydět, vyhledejte odborníka na duševní zdraví.

Zdroje: livehealthily.com, szu.cz, wikipedia.org, https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2677244-syndromem-vyhoreni-trpi-kazdy-paty-cech-upozornuji-psychiatri






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat