Za problémy se zády stojí mobilní telefon

Nějak vás poslední dobou pobolívají záda? Možná za to můžete „poděkovat“ mobilu, který je pro páteř neskutečnou zátěží. Způsobit vám ale může i pálení žáhy!

Díky mobilnímu telefonu máme na dosah jednoho kliknutí úplně všechno. Rychlostí blesku se spojíme se svými blízkými nebo prolustrujeme dění na sociálních sítích. Také zjistíme, jaké bude v následujících dnech počasí. Můžeme si zahrát i nějakou tu hru, objednat si jídlo s donáškovou službou a vyřídit pracovní e-maily. Žádný div, že s tímto zařízením v ruce trávíme tolik času! Co na to ale naše záda? Ty radost z pokroku a moderních technologií už tolik nesdílí.

Jsem on-line, jsem in

V životě to funguje tak, že je vždycky něco za něco. A týká se to i smartphonů, které jsou nedílnou součástí naší existence. Podle amerických expertů z centra klinické medicíny v Orlandu (Orlando Regional Medical Center) průměrný dospělý Američan používá mobil přibližně tři a půl hodiny denně. Ze statistik vyplývá, že dosti podobná situace je i v jiných zemích, a to včetně České republiky. Jenže hodina se s hodinou sejde a suma sumárum to končí tak, že každoročně jsme on-line zhruba 100 dní a 27 procent roku, což je ve finále čtvrtina našeho života. Jaké to přináší oběti? Pohybový aparát by mohl vyprávět!

Následek, o který nestojíte

Lékaři z výše uvedeného centra varují, že špatné držení těla nahrává problémům, jako jsou chronické bolesti zad, hlavy i krku. Rovněž prý úzce souvisí s nefungujícím trávením, pálením žáhy a poruchami krevního oběhu. V tom, že vaše polohy mnohdy připomínají pokroucený paragraf, má pomyslné prsty i ten zmíněný telefon.

Následky s každým kliknutím?

„Lidé si bohužel neuvědomují, jakou zátěž mobil představuje. Když ho držíte v ruce a hledíte na displej z výšky, musíte sklonit hlavu, čímž si namáháte celou páteř. I malé vychýlení s takovým předklonem by se dalo přirovnat k situaci, jako by vám na ramenou sedělo malé dítě. Vidíme tu spoustu osob, které se kvůli nadměrnému používání smartphonu nepřirozeně hrbí,“ vysvětluje fyzioterapeut Nathaniel Melendez, který působí ve jmenovaném zdravotnickém zařízení. Co by vám mohlo pomoci? Dle mínění tohoto specialisty je samozřejmě dobré on-line čas omezit. A když už jste na mobilu, měli byste ho mít vždy v úrovni očí.

Zdroje: webmd.com, datareportal.com, https://www.pewresearch.org/internet/2015/08/26/chapter-1-always-on-connectivity/, https://www.lse.ac.uk/media-and-communications/research/research-projects/eu-kids-online/eu-kids-online-2020






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat