Znalost osobnostního typu

Každý z nás se vyznačuje různými vlastnostmi, které nám byly dány do vínku, nebo které jsme získali v průběhu života. Každý z nás je díky tomu jedinečný – přesto se mnozí z nás snaží „někam“ patřit. Osobnostní typ vám tak může pomoci pochopit sami sebe, ale i své bližní.

Psychografie je založená na předpokladu, že lidská psychika se skládá ze tří oblastí: myšlení, jednání, cítění. Od dětství každý z nás vyvíjí svůj talent a preferujeme tak jednu z těchto oblastí. Na druhé straně ale nevědomky zanedbáváme jinou část. Tato individuální dynamika rozhoduje o tom, jak vidíme svět a žijeme své každodenní životy.

Psychografie se analýzou třech osobnostních typů zabývá tím, jak se tyto typy chovají, řeší problémy, kde jsou jejich silné stránky, ale také tím, kde se skrývají možné pasti.

Každý z nás je originál

Jednotlivé typy jsou popsány v celé své rozmanitosti, které ale nikdo neodpovídá stoprocentně. V závislosti na charakteru a prostředí, ve kterém žijeme, se mohou naše povahové rysy překrývat. Pokud však porozumíte své povaze, povaze svého přítele nebo rodiny, uvědomíte si možná, proč se někdo chová právě tak a pochopíte jeho silné a slabé stránky.

Osobnostní typy ale nejsou jenom o pozitivních stránkách, ale i o těch negativních, na kterých můžete – pokud budete chtít – zapracovat. Neznamená to, že nějaký typ je lepší nebo horší.

Vztahový typ

Je to nejkreativnější a nejdobrodružnější ze tří základních typů a zažijete s ním vždy spoustu dobrodružství. Někdy je to také proto, že neumí říkat „ne“. Ovšem jeho nadšení pro všechno nové může být občas i na úkor dokončení věcí. Často je obklopen spoustou přátel, empatie a porozumění je jednou z jeho nejsilnějších stránek. Se svou otevřenou, optimistickou myslí vysílá spoustu pozitivní energie, přičemž vypadá vždy sebevědomě.

Jeho největší strach spočívá v tom, že nebude mezi ostatními oblíbený. Ovšem s negativními myšlenkami se dokáže díky své pozitivní mysli dobře vypořádat. Má silný smysl pro všechno krásné, a proto také přikládá velký význam svému vzhledu.

Věcný typ

Je to velmi teoretický typ, který vždy jedná racionálně. Raději ale myslí, než jedná. Je velmi zvědavý, rozezná souvislosti a je ochoten učit se nové věci, které ho zajímají. Navzdory nebo možná právě proto, že se neustále snaží vyvarovat se chyb, je typický svým „možná“, které mu umožňuje nechat si volnost při rozhodování. Obvykle je rezervovaný, vyhýbá se konfliktům a je nenápadný. Pokud není možné se konfliktu vyhnout, má tendenci k pesimismu a ústupu.

V každodenním životě žije podle pevných návyků a pravidel, které mu dodávají na pocitu bezpečí. Nejen pro svůj analytický přístup, ale také kvůli své nadprůměrné paměti často zabředá do minulosti.

Akční typ

Je to velmi silný a odhodlaný typ. Preferuje praktickou činnost a velmi si zakládá na pozitivních výsledcích. Jeho práce a dovednosti jsou obvykle středem jeho života. Aby dosáhl svých cílů, je vždy připravený bojovat. Rád soutěží a srovnává se s ostatními, takže vidí konkurenci ve všem a všech. Miluje strukturu a uznává pravidla, ale obvykle je přesvědčený, že pravdu má vždy on. Rád vyhrává nejen v soutěžích, ale i na pracovním poli, proto také většinou pracuje na vedoucích pozicích, kde je zodpovědná a svědomitý. Nesnáší nespravedlnost a za slabší se vždy postaví. Je štědrý a rád se rozdělí.

Soustředí se na činy a řešení, rychle ví, co má dělat – a to okolí velmi oceňuje. Musí ho brát ale takového, jaký je, jinak je zlý a negativní. Ve skutečnosti svým pocitům příliš nerozumí. Navenek je silný s pevným názorem, ale uvnitř hledá někoho, o koho se bude moci opřít a ukázat i své slabé stránky.

Zdroj: názory autora, https://www.16personalities.com/personality-types, https://www.personalityperfect.com/16-personality-types/, https://en.wikipedia.org/wiki/Psychographics






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat