Vodou z rybího akvária lze zalévat pokojové rostliny

Zbavovat se vody z akvárka? Ne, to opravdu nedělejte. Připravíte tak své květiny o parádní hnojivo, které podpoří jejich růst i vitalitu. Jaké poklady tahle tekutina obsahuje?

Máte doma rybí akvárium? Pokud si často stěžujete na nutnost jeho údržby, která vás okrádá o drahocenný volný čas, teď se to možná změní. Nebo jste snad ještě neslyšeli o zdravotních výhodách, které akvaristika přináší? Dotýkají se nejen zdraví, ale i pokojových květin!

Co pohled, to lepší rozpoložení

Sledovat ryby, jak si elegantně plavou v menší i větší nádrži, je přínosné pro fyzickou i psychickou kondici. A to jako vážně. Studie, jejíž poznatky cituje magazín Environment and Behavior, prokázala, že tato „činnost“ tlumí stres a navozuje dobrou náladu, přičemž přispívá k normalizaci krevního tlaku. Tím v podstatě nepřímo posiluje imunitu a omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Čím déle a častěji budete dění ve vodním světě pozorovat, tím samozřejmě lépe.

Nerušit, hledím na vodu!

„Akvárium je úžasnou oázou klidu, harmonie a relaxace. Poskytuje úlevu od pracovního shonu, psychického vypětí i běžných denní starostí. Člověk díky němu přichází na jiné a uklidňující myšlenky. Není tedy náhoda, že na něj můžete narazit i v čekárně u lékaře,“ vysvětluje spoluautorka výše zmíněné studie, kterou je docentka psychologie Sabine Pahl z britské Plymoutské univerzity. Uznejte sami, že takový konejšivý antistresový „medikament“ se v dnešní náročné době opravdu hodí. A to nejen vám, ale i rostlinám, které vám doma zútulňují atmosféru a čistí vzduch.

Hnojivo, které je hřích vylévat

Jak vlastně nakládáte se „špinavou“ vodou, když akvárium čistíte? Zkuste s ní čas od času zalít květiny. Obsahuje totiž spoustu prospěšných bakterií a některé stopové živiny, které lze najít i v komerčních hnojivech. Díky tomu může tato tekutina značně podpořit růst, krásu i kondici vašich zelených chráněnců. Tak proč jim takovou blahodárnou vzpruhu odpírat!

Zdroje: gardeningknowhow.com, journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0013916515597512, bbc.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat