Antikoncepce mění velikost poprsí

Rodinu teď rozhodně neplánujete, proto jste pro všechny případy začala užívat hormonální antikoncepci? Proč vám pilulky zvětšily obvod hrudníku? A s jakými další účinky počítat?

Nedávno jste si koupila novou a drahou podprsenku, která vám při zkoušení v kabince seděla jako ulitá. Jenže ouha, teď je všechno jinak! Vaše proporce se do jejích košíčků nějak nevejdou, což je nejen krajně nepohodlné, ale i vizuálně nápadné. To se snad spodní prádlo srazilo v pračce? Možné to je, ale viníkem klidně může být i antikoncepce. Co ta s tím má společného?

Za vším hledej hormony

Existují dvě obecné kategorie antikoncepčních pilulek (1). Kombinované, jejichž obsažené hormony estrogen a progesteron zabraňují ovulaci. Pak jsou tu takové, které mají pouze progestin – ty zase zahušťují hlen děložního krčku a ztenčují výstelku dělohy, kvůli čemuž se spermie nemohou dostat „do cíle“ a oplodnit tak vajíčko. U obou těchto druhů mohou hormony, které jejich prostřednictvím každý den polykáte, způsobit celou řadu vedlejších účinků, a to včetně nadýmání, nevolnosti, prudkých výkyvů nálad, špinění i změn velikosti jistých tělesných partií (2).

Co se to v dekoltu děje?

„Pokud jste uživatelkou těchto tabletek a podprsenka vám záhadně nesedí, dost možná spolu tyto dvě věci souvisí. Hormony estrogen a progestin působí na tělo více způsoby, mohou ovlivnit třeba rozložení tuku, zejména v oblasti boků a hrudníku. Estrogen navíc souvisí se zadržováním vody, což podporuje tvorbu otoků. Tohle všechno ke zvětšení poprsí přispívá,“ popisuje americká lékařka a specialistka reprodukční medicíny Marjorie Dixon (3).

Kdo nechce bujná ňadra, ten může jít jinou cestou

„Tento jev je obvykle pozorován při užívání kombinovaných tabletek. Implantáty nebo nitroděložní tělíska jsou skvělou volbou pro ženy, které se tomuto efektu chtějí vyhnout. Nákupy nových a nových podprsenek přidávají starosti navíc se ještě poněkud prodraží,“ chápavě vysvětluje výše jmenovaná expertka (3). Že by hovořila z vlastní zkušenosti?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/503375/, (3) www.anovafertility.com/doctors/dr-marjorie-dixon/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat