Varovné svědění kůže

Pořád vás někde něco svědí? Možná je to jen reakce na léky či novou aviváž, možná následek příliš horké sprchy. Ale může jít také o varování, že čelíte vážnějšímu zdravotnímu problému!

Svědění kůže je nesnesitelné a frustrující. A co teprve nutkavá potřeba škrábání, která ho doprovází! Ať už s vyrážkou nebo bez ní, vaše pokožka se vám tímhle snaží něco sdělit. Ale co? Proč vás svrbí skoro celé tělo, což vás připravuje o pohodlí i dobrou náladu?

Původcem dehydratace

Jednou z nejčastějších příčin permanentního svědění je obyčejná suchost kůže, které se odborně říká xeróza. Obvykle to souvisí s genetikou, chladnějším počasím i přirozeným stárnutím. Pokud chodíte plavat do chlorované vody nebo si rádi dáváte horké koupele, můžete tento problém cítit ještě intenzivněji. Častější používání hydratačního mléka či krému by mělo přinést úlevu, ovšem v případě, že ke zlepšení stále nedochází, nechte situaci posoudit odborníkem (1)

Že by alergie?

Nedávno jste si koupili novou a extra voňavou aviváž? Anebo prací prášek, který vás v televizní reklamě tolik zaujal? Možná je pomyslný kámen úrazu právě tady a jde o reakci na alergeny. Je třeba neprodleně identifikovat spouštěč a vyhnout se kontaktu s ním. Pomoci vám může antihistaminikum, jež projevy alergie zmírní (2).

I léky hrají roli

Se svěděním kůže mnohdy souvisí užívání léků, týká se to zejména medikamentů na bolest a vysoký krevní tlak (2). Poraďte se s ošetřujícím lékařem, zřejmě je nutná úprava dávky nebo kontrola lékových interakcí.

Co když jste nemocní?

Ačkoli to není zase tak časté, někdy svědění pokožky signalizuje nepříznivé hlubší zdravotní stavy, jako jsou krevní onemocnění, cukrovka, choroby ledvin a jater, infekce nebo hyperaktivnost štítné žlázy (3). Pokud máte pochybnosti, kontrolu u specialisty raději neodkládejte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2924137/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5925168/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5729138/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat