Čistě bílé ručníky a prostěradla bez bakterií

Jak je možné, že v penzionech a hotelech jsou bílé ručníky a osušky tak nadýchané a čisté, zatímco ty vaše doma používané brzy podléhají zubu času, mají na sobě zažloutlé fleky a na omak bývají drsné? Pravděpodobně děláte tyhle chyby při praní!

Bílé ručníky a ložní prádlo vyžadují péči. Použití správné techniky v kombinaci s vhodnými pracími prostředky prodlužuje jejich estetickou i funkční „životnost“. Co byste i vy měli udělat proto, aby vám sloužily co možná nejdéle?

Ručníky a prostěradla vás udrží v suchu, čistotě a pohodlí. Během tohoto procesu zachycují skvrny, špínu a neviditelnou „tělesnou špínu“ tvořenou tělesnými oleji, šupinkami odumřelé kůže a potem. Proto samotné praní k jejich udržení nestačí. Zde jsou osvědčené tipy z prádelen, které si zamilujete!

Čistší, bělejší a také bez bakterií

Zbytečně nezvyšujte teplotu, to je pravidlo číslo jedna. Bavlna sama o sobě je velmi měkký, celulózový materiál, a když ji spálíte nebo uvaříte, už nikdy nezměkne. Praní a sušení při střední teplotě zajistí, že se vlákna nepoškodí (1).

Ať už máte pračku s předním nebo horním plněním, ujistěte se, že používáte čisticí prostředek, kterýž obsahuje enzymy a optické bělidlo, jež výrobci často nazývají jako zjasňovač. (Vždy se však vyhněte bělení vlny, hedvábí, mohéru, kůže a spandexu.) Co se týče použitého množství pracího prostředku, více neznamená lépe (1).

Příliš velká dávka může způsobit nadměrné pěnění v pračce, což snižuje čisticí výkon a celkový výsledek. Naopak malé množství čisticího prostředku již dopředu signalizuje, že nedojte k odstranění nečistot a špíny. Vždy prací prostředek odměřujte a dodržujte pokyny na obalu. Do bubnu pračky můžete přidat i tenisové nebo prací míčky (1).

Nepřetěžujte pračku

Je velmi důležité, aby se prádlo volně točilo nebo převalovalo a mělo ze všech stran kontakt s prací vodou. V případě, že pračku „naládujete“, ručníky nebudou tak čisté. Zkuste také vložit sudý počet ručníků nebo prostěradel, aby se náplň v cyklu odstřeďování správně vyrovnala (1).

Přidávejte bělidlo, ale ne aviváž

Spolu s pracím prostředkem vsaďte i na bělidlo. Povlečení a ručníky vyprané s bělidlem jsou znatelně čistší a bělejší nejen po jednom cyklu, ale i v průběhu času. Pro dosažení nejlepších výsledků ve standardní pračce zřeďte 2/3 šálku bělidla s 1 litrem vody a přidejte jej 5 minut poté, co stroj začal míchat. No a vynechte tekutou aviváž, zvláště u ručníků (2).

S octem se to lépe táhne

Aviváž zanechává na tkanině povlak, který může pomoci kontrolovat statické přilnutí, ale také snižuje savost. Pokud aviváž použít musíte, nechte prádlo načechrat a provzdušnit v sušičce. Řešením i je ocet neboli superhvězda při praní prádla (3)!

Použijte 1/4 šálku destilovaného bílého octa do přihrádky na aviváž. Změkčuje ručníky a pomáhá odstraňovat bakterie, což je mnohem lepší možnost než zatěžovat prádlo syntetickými chemikáliemi. Toužíte-li po vůni, přidejte kapku nebo dvě čistého esenciálního oleje.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6545572/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK214356/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat