Odstranění bílých skvrn na mandlích

Ráno se probouzíte s nepříjemným pocitem v krku, proto s hrůzou pohlížíte do zrcadla a hledáte nějakou viditelnou příčinu. Máte bílé skvrny na mandlích? Pak můžete počítat s těmito zdravotními komplikacemi!

A už je to zase tady. Možná vás trápí již pouhé polykání. Pusu otevíráte dokořán a tam, vzadu v krku vidíte bílé skvrny. Mohou být malé a připomínat pupínky. Nebo se spíš jeví jako hrudky nebo pruhy. Co to znamená?

Infekce jako primární spouštěč

Bílé skvrny jsou součástí imunitní reakce těla. Často se objevují během infekce nebo jako reakce na cizí předmět usazený na mandlích. S největší pravděpodobností samy zmizí po několika dnech, ale pokud se tak nestane, vyžádají si léky na předpis. Objevují se totiž i jako výsledek bakteriální, virové nebo kvasinkové infekce. Nejlepší metodou léčby jsou pak antibiotika (1).

Zánět mandlí

Mezi příčiny bílých skvrn na mandlích patří i tonsilitida. Ta se vyskytuje, když se mandle zanítí v důsledku infekce. Tento stav obvykle doprovází bolest krku, obtížné polykání, zápach z úst, horečka či zduřené uzliny. (Bakterie a viry způsobují až 70 % případů akutní tonsilitidy.)Nejčastějším viníkem je streptokok skupiny A (Streptococcus pyogenes). Přítomnost streptokoka je velmi častá a nejčastěji se vyskytuje u dětí ve věku od pěti do 15 let. Pokud jste rodič, učitel nebo jiný dospělý, který tráví hodně času s dětmi v tomto věkovém rozmezí, máte také vyšší riziko, že se nakazíte (2).

Infekční mononukleóza

Infekční mononukleózu se šíří slinami, proto se jí někdy říká „nemoc z líbání“. Toto onemocnění se ze začátku tváří jako streptokok, proto lékaři provádějí test na protilátky, aby se ujistili, o jaký problém se jedná. S infekční mononukleózou se dostavuje extrémní a dlouhotrvající únava, bolest hlavy, která přetrvává až dva týdny, bolest v krku a horečka. Lymfatické uzliny bývají zduřené, mandle jsou oteklé a červenější. Může se také objevit hnis a bílé skvrny na jazyku a mandlích. Během rekonvalescence je důležité poslouchat své tělo a odpočívat (3).

Orální herpes

Pokud jste někdy měli opar, pravděpodobně za to může vir herpes simplex typu 1 (HSV-1). Většina lidí k němu přijde prostřednictvím nesexuálního kontaktu. Orální herpes zřídka způsobuje angínu, ale pokud se dostane na mandle, můžete vidět bílé nebo červené skvrny ve formě oparů. Tyhle boláky mohou způsobit mělké dutiny zvané vředy. Pacienti si stěžují na svědění a pálení kolem úst, puchýře (opary) na rtech, jazyku a dásních a zduřené lymfatické uzliny (4).

Kvasinkové infekce

Vaše tělo je přirozeným hostitelem komunity bakterií a kvasinek. Normálně tyto organismy žijí v harmonii a podporují každodenní fungování těla. Když ale něco mikrobiom naruší, mohou se objevit bílé skvrny. Nejběžnější kvasinkovou infekci v ústech způsobuje Candida albicans, která se podepisuje pod nedostatek chuti a bolest při jídle nebo polykání. Sluší se také uvést, že ne všechny skvrny na mandlích jsou způsobeny infekcí. Hovoří se i o cizích předmětech, kupříkladu kamenech na mandlích. Jedná se o hrudkovité útvary připomínající kamínky, které jsou tvořeny bakteriemi, zbytky hlenu a dalšími částicemi (5). O těchto zdravotních stavech se vždy poraďte se svým lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134941/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470387/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6563194/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat