I vyprané ponožky mohou obsahovat plísně způsobující mykózu

Představte si, že k prádlu vložíte do pračky i ponožky, které vám „nakazí“ plísní veškeré věci. Měli byste je tedy prát samostatně? A na kolik stupňů je to ideální?

Každý člověk se potí, je to zcela normální a přirozená tělesná funkce, jejímž účelem je úprava teploty, když organismu hrozí přehřátí, a to samozřejmě nejen při sportu. Tak to vymyslela chytrá příroda, která dlaním a chodidlům nadělila nejvyšší hustotu potních žláz (1). Horní končetiny dnes necháme stranou, zaměříme se na ty dolní. Právě těm nasazujeme ponožky, bez nichž by nám byla zima a dost možná by se tvořily i puchýře. Na kolik stupňů je perete? Víte, že vám celou várku oblečení mohou „zamořit“ plísněmi, pokud je do pračky nedáváte samostatně?

Tak trochu drsná realita

Teplé a vlhké prostředí bot, zejména pak tenisek, představuje ideální prostředí pro růst všemožných mikroorganismů. Nejčastějšími „černými pasažéry“ jsou dermatofytické houby Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes, jež kolonizují horní vrstvy odumřelé kůže, přičemž bývají obvyklou příčinou mykóz a plísňových infekcí nehtů. Tyto patálie doprovází palčivé svědění, nepříjemný pocit podrážděnosti, zrohovatělá pokožka mezi prsty, třepící se nehty i výrazný zápach. A co je nejhorší, houbové organismy způsobující tyto potíže přežívají právě v ponožkách, čímž se pochopitelně snižuje naděje na léčbu i vyřešení těchto problémů. Bohužel je nezlikviduje ani praní.

Očista bez účinku?

Prokázala to studie zveřejněná v magazínu British Journal of Dermatology (3). Její poznatky poukazují na skutečnost, že celých 36 procent ponožek i po vypráni na 40 stupňů obsahuje plísňové kultury, které prý mohou kontaminovat zbytek oblečení v bubnu spotřebiče. Pokud se ptáte, zda by nemohl náhodou pomoci jiný a efektivnější cyklus, tak ano. Zmíněný výzkum odhalil, že při 60 stupních je „nakažených“ ponožek pouze 6 procent. Čím dalším se chránit? Autoři studie doporučují ponožky s antimikrobiálními vlákny, které se dermatofytickým houbám příliš nelíbí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773238/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1468-3083.2002.00400.x, (3) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23879806/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat