Polštář může narušit vaši celkovou pohodu

Na jakém polštáři spíte? A hlavně – jak dlouho ho máte? Proč by neměl být měkký ani tvrdý? A co má společného s pálením žáhy a ucpaným nosem?

Pravděpodobně znáte někoho, kdo nedá dopustit na svůj speciální polštář, přičemž tvrdí, že jen na něm se skutečně vyspí. Ať už je antibakteriální, anatomický, hypoalergenní, kuličkový či z paměťové pěny, vážně taková „vylepšená“ podložka pod hlavu posouvá noční odpočinek na vyšší úroveň?

Kvalita? Ta musí být!

Cokoli vám přinese lepší pohodlí pravděpodobně zajistí i kvalitnější spánek. Pokud jde o ten zmíněný polštář, ten nezajišťuje jenom komfort, ale může na něm záviset i vaše celková pohoda (1). A to doslova.

Zase se cítím jako paragraf!

V první řadě vám polštář musí zajistit dostatečnou oporu. Nesmí být měkký ani příliš pevný, jinak způsobuje nepříjemné bolesti pohybového aparátu. Pokud ležíte na boku a máte pod hlavou hodně měkkou podložku, bývá krk nepřirozeně natažený. V případě, že jste na břiše, může nadměrně tvrdý polštář zase hlavu zatlačit dozadu, což má negativní vliv na páteř (2). Jaký si tedy zvolíte? Vybírejte opravdu důkladně.

Jak si kdo ustele, tak si lehne

Dobré a vyhovující polštáře mohou pomoci odvrátit některé obtěžující komplikace, jako je například pálení žáhy. Kromě určitých změn životního stylu ho dokáže zmírnit vhodný úhel hlavy, zpravidla se jedná o zvýšení odpovídající 30 stupňům (2). Mimochodem, kdy jste polštář měnili naposledy? Většina odborníků se shoduje v tom, že jeho životnost je maximálně dva roky (3).

Zdroje: (1) www.jstage.jst.go.jp/article/tjem/233/3/233_183/_article, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315854/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076923/, www.harvard.edu, www.sleepfoundation.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat