Příčiny padání vlasů

To, že po česání vlasů naleznete v útrobách kartáče nějaké ty nalezence, je zcela normální. Vlasy totiž padají každému. Ovšem pokud člověk začne ztrácet neobvyklé množství vlasů, může to být důvodem k vážným obavám.

Běžné padání vlasů nemá žádný vliv na váš vzhled nebo tepelné pohodlí vaší hlavy, protože počet vašich vlasů na hlavě je tak obrovský, že se na něm každodenní ztráta vlasů nijak neprojeví. Problém nastává ve chvíli, kdy vypadávání vlasů přesáhne udržitelnou a obnovitelnou úroveň a na vaší hlavě začne prosvítat pokožka nebo se dokonce tvořit plešatá místa. Vypadávání vlasů může mít samozřejmě genetické faktory, jako je mužská plešatost. Ovšem i hladina hormonů v těle, problémy se štítnou žlázou a další nemoci se mohou na vypadávání vlasů významně podílet (1). Jaké jsou tedy nejpravděpodobnější příčiny a jak poznáte, zda se to týká zrovna vás?

Hormonální změny

Ženy mohou ztrácet vlasy po porodu nebo v menopauze. Rovněž ženy, které mají z jakýchkoliv jiných důvodů hormonální nerovnováhu, mohou trpět zvýšeným vypadáváním vlasů. Také u mužů se jejich hormonální rovnováha s věkem mění, tudíž ani u nich nemusí být ztráta vlasů způsobena pouze geny v rodině. Vypadávání vlasů je způsobeno například reakcí folikulů na hormon dihydrotestosteron (DHT), který se nejčastěji zmiňuje v souvislosti s mužským plešatěním, které započíná ztrátou vlasů na skráních a koruně hlavy, kde se vlasy tenčí a pomalu mizí (1).

Poruchy štítné žlázy

Snad jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů souvisejících s hormony je problém se štítnou žlázou. Jak příliš vysoká hladina hormonu štítné žlázy (hypertyreóza), tak příliš nízká (hypotyreóza) může vést ke ztrátě vlasů. Léčba poruchy štítné žlázy proto může často vypadávání vlasů zvrátit (1).

Stres

Fyzický a psychický stres rovněž mohou způsobit vypadávání vlasů. Pooperační rekonvalescence, vysoké horečky během nemoci, či ztráta krve při úrazu mohou způsobit dostatek stresu, který vyústí ve vypadávání vlasů. Toto vypadávání vlasů však bývá obvykle dočasné a odezní, jakmile se tělo dostane zase do rovnováhy. Pokud jde o psychický stres, souvislost je hůře definovatelná, avšak velmi často se stává, že lidé zaznamenávají zvýšenou ztrátu vlasů v době extrémního psychického stresu nebo úzkosti. S duševním stresem můžete bojovat změnami životního stylu, jako jsou: každodenní cvičení, správná výživa, meditace, odstranění známých stresorů z vašeho života apod (1).

Léky

Ano, i léčiva mohou způsobovat ztrátu vlasů, jakož to projev vedlejšího účinku. Nejznámější je samozřejmě chemoterapie, mezi další pak patří léky na štítnou žlázu, některé perorální antikoncepce, beta-blokátory, antidepresiva, antikoagulancia (léčiva snižující srážlivost krve) apod. Tyto léky samozřejmě každého ovlivňují různě, a nemusí způsobovat vypadávání vlasů u každého (2).

Nutriční nedostatky

Nedostatek zinku a železa je nejčastějším nutričním spojením s vypadáváním vlasů. Některé důkazy však naznačují, že na vině může být také nízký příjem následujících vitaminů a živin: vitamin D, vitamin B-12, vitamin C, vitamin A, měď, selen, biotin (2).

Zdravotní příčiny

Zvýšené padání vlasů mohou způsobovat také některá onemocnění, která zdánlivě nemají s tímto jevem nic společného. Mezi takové případy patří selhávání ledvin, zánětlivé onemocnění střev (IBD), nemoc jater, cukrovka. Také kožní onemocnění, jako je lupénka a dermatitida, se mohou projevit na pokožce hlavy a narušovat růst vlasů. Mnohé z těchto negenetických příčin vypadávání vlasů lze úspěšně léčit a vypadávání vlasů zmírnit, nebo dokonce zvrátit. V těchto případech si však nejdříve promluvte se svým lékařem o svých obavách a možných příčinách vypadávání vlasů. Mohou vám doporučit léčbu, která je pro vás vhodná (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6322157/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2146098/pdf/canfamphys00122-0117.pdf






Celkem 5 komentářů

Siraellen
05.04.2022
misa
04.04.2022
Monika
03.04.2022

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat