Úleva při lupénce

Sama o sobě má mnoho podob a přehlédnout se prostě nedá. Psoriáza je chronické, nepřenosné kožní onemocnění, které zvyšuje rychlost růstu (hyperproliferaci) kožních buněk, což způsobuje zanícené, červené, znetvořující, šupinaté léze. Jak si od ní ulevit a po kterém koření sáhnout?

Psoriáza neboli lupénka (psora = odlupování, škrábání) má chronický průběh a sklon k recidivám. Některé studie tvrdí, že se na tomto stavu podepisuje genetika, ale obecně se předpokládá se, že za vznikem lupénky může především imunitní dysfunkce. U lidí s psoriázou imunitní systém vnímá zdravé kožní buňky jako hrozbu a vytváří zánětlivý stav v epidermis (1).

Mezi příčiny se řadí i stres

Vzplanutí psoriázy může vyvolat celá řada faktorů, včetně stresu a virových nebo bakteriálních infekcí. Na vině jsou i některé typy léků, jako třeba betablokátory, které se používají ke zmírnění nadměrného krevního tlaku. Ve výsledku se objevují puchýře, dochází ke svědění pokožky a jejímu olupování. Častá je bolest v postižených oblastech či ztluštění kůže a nehtů (1).

Léčba začíná u zdravotního stylu

Závažnost psoriázy se velmi liší od člověka k člověku. V každém případě lékaři doporučují vynechat potraviny a nápoje, které spouští zánět. K těm patří červené a zpracované maso, sladká a tučná jídla, trans-tuky a alkohol. Nabízí se i omezení kouření a používání kosmetických produktů s vůněmi, parabeny a dalšími chemikáliemi (2).

Domácí pasta ze dvou ingrediencí

Naopak se vyzdvihují koupele s epsomskou solí, o níž je známo, že snižuje podráždění pokožky. Mezi účinné ozdravné postupy se řadí také nanášení olivového oleje. Ten pleť hydratuje a zklidňuje, zároveň pomáhá změkčit šupinaté léze. K němu se přidává kajenský pepř zmírňující bolest a svědění (2).

Budete-li chtít tento zázrak vyzkoušet, z olivového oleje a kajenského pepře vytvořte pastu, aplikujte ji na postižená místa, nechte chvíli působit a smyjte. Použít se ovšem dá i kurkuma, jež je také antibakteriální. Stejně jako pepř zabraňuje infekcím, které mohou vyvolat stav psoriázy (2).

Léky i fototerapie

Těm, kdo se místo přírodních postupů obrací spíš směrem ke klasické medicíně, lékař pravděpodobně předepíše kortikosteroidy, jež snižují zánět regulací chemikálií, které způsobují zánětlivou reakci v těle. Dostupné jsou jako krémy. Pacienti s lupénkou ale mají i další možnosti. Protože se ukázalo, že vystavení optimálnímu množství slunečního záření projevy psoriázy mírní, je pokožku vhodné léčit  UVA nebo UVB zářením (3). Pochopitelně pod lékařským dohledem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6471628/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756569/, www.wikipedia.org, www.vedix.com, www.mayoclinic.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat