Ekzém pokožky hlavy odstraní kurkuma

Nadměrné odlupování a svědění pokožky hlavy mnozí lidé považují za lupy nebo lupénku. Ono se ale může jednat i o ekzém, se kterým mohou pomoci zázraky přírody. Třeba kurkuma!

Existují různé typy dermatitid, jež mohou vést k ekzému na hlavě. Seboroická, kontaktní a atopická dermatitida patří k nejčastějším formám. Seboroická dermatitida nastává, když imunitní systém přehnaně reaguje na růst kvasinek přítomných v kůži, zatímco mazové žlázy na pokožce hlavy nadměrně produkují maz. Kontaktní dermatitida je stav, při kterém pokožka reaguje na dráždivé látky nebo alergeny, jako jsou vůně, kobalt, nikl a podobně. Atopická dermatitida zase vzniká v důsledku snížení lipidové kožní bariéry, zvýšené ztráty vody a snížení hydratace pokožky.

Čekat, nebo léčit?

Zatímco ekzém způsobený kontaktní dermatitidou časem může vymizet, ten, za kterým stojí seboroická nebo atopická dermatitida obvykle přetrvává roky. Jak se pozná? K charakteristickým znakům jeho výskytu patří červené a šupinaté skvrny na pokožce hlavy, velmi suchá kůže, silné a intenzivní svědění či puchýře, ze kterých vytéká čirá tekutina. Co se týče domácích léčiv, některé máte po ruce i vy.

Čajovníkový olej

Olej tea tree má široké spektrum protizánětlivých, antimikrobiálních, antiseptických a antioxidačních vlastností, které pomáhají zmírnit příznaky a závažnost ekzému pokožky hlavy. Snižuje podráždění, bojuje s mikroby způsobujícími infekce, zklidňuje zanícenou pleť, ochraňuje tkáň pokožky hlavy před poškozením volnými radikály, kontroluje šíření infekce a ulevuje od svědění (1).

Přidejte 1–2 kapky tea tree oleje do 12 kapek jakéhokoli nosného oleje, jako je jojobový, mandlový, olivový, kokosový nebo avokádový olej, a dopřejte své pokožce hlavy a vlasům jemnou masáž. Následně počkejte půl hodiny a umyjte si vlasy jemným šamponem.

Jablečný ocet

Jablečný ocet obnovuje rovnováhu pH v pokožce hlavy. Má také přirozené antimikrobiální vlastnosti, jež bojují s infekcí způsobenou ekzémem na hlavě, bojuje proti lupům, zlepšuje zadržování vlhkosti na pokožce hlavy, reguluje tvorbu kožního mazu, čímž předchází seboroické dermatitidě a ekzému (2).

Použijte 1 lžíci jablečného octa a 1/4 šálku slunečnicového oleje. Tuto směs naneste na vlhké vlasy a pokožku hlavy, nechte 30 minut působit a poté opláchněte jemným bylinným šamponem.

Kurkuma

Kurkuma je silný protizánětlivý prostředek s dlouhou historií, který je základní součástí ajurvédské medicíny. Tohle koření má antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, díky čemuž je přitažlivou možností léčby různých kožních onemocnění, včetně ekzému a atopické dermatitidy (3).

Kurkuma může být aplikována lokálně nebo perorálně. Pokud jde o perorální aplikaci, ujistěte se, že dodržujete doporučené dávkování. Co se týče přípravy léčivé masky, smíchejte stejný poměr olivového oleje a kurkumy a celé to zakápněte malým množstvím medu. Masku naneste na vlasy a nechte působit 15 až 20 minut, v závěru hlavu umyjte oblíbeným šamponem. Aplikujte jednou, dvakrát týdně.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/, (2) www.mdpi.com/1420-3049/26/18/5437/htm, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24085048/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat