Zpomalování metabolismu ve věkových kategoriích

Nedopnete své oblíbené kalhoty a svádíte to na věk. Po třicítce nebo menopauze či pánské andropauze je prý hubnutí komplikovanější. No, jak to se to vezme. Metabolismus se s věkem skutečně zpomaluje, ale mnohem dřív, než se běžně uvádí.

Většina z nás si pamatuje na dobu, kdy nezdravé jídlo a sladkosti nepředstavovaly žádnou hrozbu. Metabolismus byl tak nějak rychlejší. Nebo my jsme byli víc v pohybu? Toť otázka. Nová studie naznačila, jak se rychlost metabolismu mění s věkem.

Může za to stárnutí?

Čtyři výzkumníci z Penningtonského biomedicínského výzkumného střediska z americké Louisiany se stali součástí mezinárodního týmu vědců, kteří sledovali každodenní život a spálené kalorie u 6 600 lidí. Věk účastníků se pohyboval od jednoho týdne do 95 let, dobrovolníci pocházeli z 29 různých zemí (1).

Po analýze dat akademici zjistili, že se metabolismus ve středním věku nezpomaluje. Ze studie vzešlo i to, že neexistují žádné skutečné rozdíly v metabolismu mezi muži a ženami. Navíc nástup menopauzy na spalování kalorií u žen nemá žádný vliv. Navzdory tomu, že mnoho dam uvádí zvýšenou chuť k jídlu právě s nástupem přechodu, neexistují žádné přímé vazby mezi hormonálními změnami a zvýšenou touhou po určitých potravinách.

Metabolismus jako věda

Dietoložka Alison Danko, která na studii pracovala, vysvětluje, co to všechno znamená. „Metabolismus se týká toho, jak využíváme jídlo pro energii. U každého člověka se liší a je ovlivněn stavbou těla, genetikou, léky, spánkem a stresem. Množství energie, kterou naše tělo spotřebuje a potřebuje každý den, se rovná našemu metabolismu. Obecně platí, že větší tělesa v dospělosti potřebují více energie. Metabolismus samotný se pak s věkem sice zpomaluje, ale ne tehdy, kdy si mnozí myslí,“ objasňuje dietoložka a poukazuje na čtyři různé fáze metabolismu (1):

Rané dětství: Metabolismus je činný, v porovnání s dospělými spaluje o 50 procent kalorií více.

Věk 1 až 20 let: Metabolismus se zpomaluje o 3 procenta ročně.

Věk 20 až 60 let: Metabolismus zůstává stabilní.

Po 60. roce věku: Metabolismus se zpomaluje o 0,7 procenta ročně.

Je to sice překvapení ale tato data ukazují, že metabolismus není hlavním viníkem, pokud jde o přibírání na váze ve středním věku. Obvykle je na vině nezdravý životní styl, absence pohybu, konkrétně sedavé zaměstnání, a zpracované potraviny –⁠ ne datum narození.

Zdroje: (1) https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812145028.htm, www,premierhealth.com.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat