Kontaktní čočky mohou pomoci v léčbě dětské krátkozrakosti

Vaše dítě nějak špatně vidí do dálky? Pokud ho už pomalu připravujete na to, že bude muset nosit brýle, což rezolutně odmítá, ještě s katastrofickými scénáři počkejte. Lékař malému pacientovi může doporučit kontaktní čočky, které krátkozrakost léčí ve spánku!

Krátkozrakost neboli myopie patří mezi nejčastější oční vady dětí. Některé se s ní už narodí, zatímco u jiných se rozvine třeba až v předškolním věku. Máte podezření, že se týká i vašeho potomka? Pokud špatně vidí na dálku a při pozorování vzdálenějších předmětů nepřirozeně „mžourá“ a přivírá oči, pravděpodobně se nemýlíte. Vezměte pro jistotu i váš klid malého pacienta k lékaři, který situaci posoudí. Neléčená myopatie se totiž časem zhoršuje, a to až do dospělosti – zpravidla se zpomalí až okolo 20. roku života (1). A že tady pomohou jen brýle, o kterých vaše ratolest nechce ani slyšet? Takhle to být také úplně nemusí.

Pomoc, která pracuje v noci

Výzkum publikovaný v magazínu British Journal of Ophthalmology (2) si při dětské krátkozrakosti hodně slibuje od nočních kontaktních čoček. Tyto speciálně navržené čočky korigují abnormality tvaru oka, jež k myopatii vedou. Takový nenápadný proces přetváření se jmenuje ortokeratologie a může podle autorů studie krátkozrakost zcela vymýtit, aniž by vyžadoval nějaké zásadnější změny a omezení v každodenním chování. Zní to jako něco, co stojí za pokus?

Není čas ztrácet čas!

Rodiče, kteří se obávají progrese krátkozrakosti u svých dětí, mají nyní životaschopnou možnost. Ukázalo se, že ortokeratologie účinně zpomaluje postup a neustálé zhoršování této vady, může ji dokonce úplně vyléčit. Ačkoli je třeba provést ještě nějaké další výzkumy, už teď víme, že má nesporné léčebné účinky (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123161/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1771373/, (3) www.polyu.edu.hk/en/media/media-releases/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat