Nepříjemný průjem během menstruace

Průjem během menstruace. Co ho způsobuje a které potraviny proti němu bojují? Nedovolte, aby vás sužoval až příliš dlouho!

Premenstruační syndrom sám o sobě může dost potrápit. Mnoho žen si stěžuje na křeče, nadýmání, bolesti zad, bolavá prsa a změny nálad. Mezi méně prezentované „vedlejší dopady“ PMS ovšem patří i vodnatá stolice i častější průjem (1). Proč se to děje? Menstruační cyklus a trávicí systém jsou úzce propojeny.

Důvod, proč je vyprazdňování jiné

Není žádným tajemstvím, že se hladiny progesteronu a estrogenu během menstruačního cyklu mění. V gastrointestinálním traktu sídlí receptorové buňky, které reagují na hormonální změny. Proto stačí malý výkyv a už se tělo chová jinak. Kromě hormonů je další příčinou průjmu zhruba jeden týden před menstruací či při ní (obvykle se jedná o dva, tři dny od zahájení) zvýšené množství prostaglandinů. Prostaglandiny způsobují, že se sval, jež vystýlá střeva, stáhne a rychle vytlačuje odpad. Obecně platí, že ve dnech, kdy máte ovulaci, pravděpodobně trpíte nadýmáním a zácpou, zatímco v období těsně před „červenými dny“ se spíš objevuje průjem v kombinaci s bolestmi břicha (2). Co s tím?

Triky, které ulevují od potíží

Primárně pijte hodně vody, která zmírňuje nadýmání a předchází dehydrataci, vyhýbejte se kofeinu, omezte příjem cukru, soli a alkoholu. Jezte potraviny, které jsou nenáročné na žaludek, jako je polévka, vařená zelenina (ta syrová je hůř stravitelná), kupříkladu fazolky, brambory či mrkev. Dále se rozhodněte pro nízkotučné maso, ideálně kuřecí nebo krůtí. K jeho dochucení můžete použít suché nebo čerstvé bylinky, jako je bazalka, petržel, tymián, rozmarýn, oregano nebo koriandr. Zároveň vsaďte na potraviny, jež obsahují rozpustnou vlákninu. K těm patří banány, jablka či oves (2). (Naopak se držte dál od celých zrn, brokolice a další zeleniny s vysokým obsahem vysoce nerozpustné vlákniny.)

Kdy vyhledat lékaře?

V případě, že průjem začne ovlivňovat váš každodenní život, navštivte svého lékaře. Určitě neotálejte, pokud je vaše stolice krvavá nebo černá, máte horečku, silné bolesti břicha nebo konečníku. Závažnost vašich příznaků může souviset s vaší menstruací, nicméně to už záleží na posouzení aktuálního zdravotního stavu (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560698/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901893/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat