Dobrou náladu můžete cítit

V dávných dobách byli nejslavnějšími vědci parfuméři. Vyvinuli pro bohaté rodiny vůně, které vyzařovaly jejich sílu a vliv. A mnoho kostelů dodnes používá pachové signály, jako je kadidlo, aby zachytily své ovečky v místnosti. V zásadě vás tak životem často vede váš nos, aniž byste si to uvědomili.

Dr. Jeanette Haviland-Jones, ředitelka Human Emotions Lab na Rutgers University v New Jersey, pár kilometrů od New Yorku, se specializuje na výzkum interakce mezi vůní a pocitem (1). Svým subjektům pouští hororová videa, a pak je požádá, aby si zapsali malou osobní zkušenost: setkání s přáteli, přípravy na narozeninovou večeři, den v práci, vzpomínku na dovolenou, cokoliv pozitivního. Jen několik řádků stačí k tomu, abychom zjistili, jak video s vůní nebo bez ovlivňuje naši mysl.

Pokud je například do okolí rozprášená směs bergamotu, pačuli a dubového mechu (ve světě vůní se taková kompozice nazývá Chypre, pojmenovaná podle prvního parfému tohoto typu), účastníci zůstávají klidní a píší své milé vzpomínkové příběhy i po "psycho" sekvencích. To ukazuje, jak uklidňující má směs na jejich emoce (1).

Dokonce ani video s hlasitými rozzlobenými, nadávajícími lidmi je nevyruší –⁠ za předpokladu, že se v místnosti vznáší stopa gardénie. Vůně této květiny může očividně proměnit i ty nejpraktičtější lidi v básníky a svět vypadá růžově (1).

Vůně mohou změnit náladu –⁠ pozitivní i negativní

To znamená, že rozhodujícím faktorem není to, co testované subjekty říkají, ale jak to říkají - výběr slov odhaluje, co skutečně cítí. A to je zase ovlivněno vůní v místnosti. Vůně mají přímý vliv na pocity. Svádějí lidi, aby viděli věci jinak. Mohou zesílit pozitivní i negativní nálady, ale mohou je také utlumit (1).

Síla vůně

Vůně se používá různými způsoby –⁠ ženy a muži používají parfémy, aby potěšili sebe i ostatní, manažeři obchodních domů mají podlahy provoněné tak, aby se zákazníci cítili pohodlně, zůstali déle a případně nakoupili více. Jemné směsi odstraňují pach vozů metra a vlakových stanic, uklidňující esence zase mají tlumit násilí u agresivních cestujících. Není tedy divu, že slavní výrobci parfémů neustálé vyvíjejí nové směsi ve snaze dosáhnout tekutiny, díky které budeme pro druhé pohlaví atraktivnější, pro šéfy schopnější a pro sebe úspěšnější (2).

Zdroj: názory autora, (1) https://www.researchgate.net/publication/47348576_Does_exposure_to_ambient_odors_influence_the_emotional_content_of_memories, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/ 






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat