Kojení je zdravé pro dítě i matku

Nižší riziko rakoviny, diabetu, arteriální hypertenze či srdečních chorob? Takové výhody plynou pro ženy z kojení. V prevenci život ohrožujících nemocí tedy může sehrát skutečně důležitou roli.

Kojení je vůbec nejpřirozenější způsob výživy. Zdaleka ale nejde jenom o ni, protože tento vzácný okamžik, kdy je maminka se svým voňavým uzlíčkem štěstí v těsném kontaktu, hodně přispívá k budování vzájemného láskyplného vztahu. Tyto cenné chvilky, na které se nezapomíná, však do velké míry formují i zdraví (1). Čí? Překvapivě obou zúčastněných!

Všichni si přijdou na své

Výzkumů zabývajících se přínosy kojení existuje bezpočet. Všechny se pak shodují v tom, že přísun mateřského mléka snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí novorozence a příznivě ovlivňuje IQ dítěte. Rovněž omezuje pravděpodobnost diabetu a astmatu, zlepšuje imunitu a chrání před infekcemi středního ucha. Dále pomáhá předcházet budoucím akutním respiračním a gastrointestinálním onemocněním, zatímco podporuje zdravou váhu dítěte, což je dobré v boji proti nadváze. To jsou benefity, které miminku jistě zachutnají (2, 3, 4). Ovšem ani maminka nepřijde zkrátka!

Bujný dekolt jako medicína?

Kojení je pro ženy prospěšnější, než se myslelo, předpokládalo a věřilo. Nad vší pochybnosti to prokázala studie zveřejněná v magazínu Maternal & Child Nutrition (5), do níž vědci zahrnuli několik stovek příslušnic něžného pohlaví. Na základě podrobných zdravotních testů i kojících návyků účastnic pak došli k závěru, že ženy, které svému dítěti propůjčí ňadra alespoň na rok, vykazují snížené riziko rakoviny prsu i vaječníků, cukrovky, arteriální hypertenze i srdečního infarktu.

Poznatky, které berou dech

Kojení bylo od nepaměti považováno za nutnost pro děti, klíčové je ale zjevně i pro matky. V prevenci nemocí a tím i snížení finanční nákladů za zdravotní péči je výhodnější než se jsme domnívali (6, 7). Pokud tedy můžete, kojte ostošest!

Zdroje: (1) www.nichd.nih.gov/health/topics/sids, (2) www.bmj.com/content/333/7575/945 (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19759351/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258846/, (5) www.bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12887-019-1693-2, (6) www.academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1436/4633161, (7) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0122534






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat