I ženy potřebují testosteron

Testosteron se spojuje spíše s muži, což ale neznamená, že by nebyl důležitý i pro ženy. Vždyť zasahuje do menstruačního cyklu i těhotenství! Jak velký je to problém, pokud ho máte málo?

Co vás napadne jako první, když se řekne testosteron? Možná si vybavíte zpoceného svalovce v posilovně, který zvedá těžké činky. Anebo dospívajícího chlapce, jež ke svému překvapení prochází fyzickými i emocionálními pubertálními změnami. Tento hormon ale hraje důležitou roli i v ženském světě! Kolik ho v sobě máte a proč se bez něj neobejdete?

Když hormony, tak pro všechny!

Testosteron je stále považován výhradně za mužský hormon, mají ho ale obě pohlaví. Je pravda, že muži mívají v organismu desetkrát až dvacetkrát větší množství než ženy, což vysvětluje jejich hlubší hlas i vyšší míru ochlupení. Ovšem i jejich partnerky ho produkují (1). K čemu?

Záležitost se svaly a menstruací

U žen testosteron ovlivňuje svalovou sílu a pevnost kostí. Rovněž pomáhá vytvářet estrogen, který je podstatný pro menstruační cyklus, schopnost reprodukce i samotné těhotenství (2). Výčet však stále není kompletní, neboť z jistého výzkumu vyplynulo (3), že je testosteron naprosto zásadní i pro zdravé sexuální funkce a čilé libido. Stojí a padá na něm tedy i vaše erotické potěšení. Už chápete, proč ho tolik potřebujete?

Pomoc, výrobní linka se zastavuje!

Stejně jako u mnoha jiných hormonů se produkce testosteronu v různých životních fázích mění. Jeho hladina je nejvyšší v pubertě a nadále pokračuje v růstu, dokud žena nedosáhne 20 let. Mezi 20 a 40 lety dochází k výraznému poklesu, a to zhruba o 25 procent (4). Právě jste se zděsila toho, že ho dozajista postrádáte? Krizový štáb zatím odvolejte. Postupný úbytek testosteronu probíhá až do 60 let, pak se jeho úroveň vyhoupne zase nahoru (4). I když máte v těle snížené množství, není důvod k panice. Stále můžete mít dobré sexuální funkce, protože jste na správném místě duševně, fyzicky i vztahově.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11304877/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552705/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK216164/,  nature.com/articles/3901558






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat