Prokrastinace nebude mít šanci pomocí jednoduchého pravidla

Zase máte něco udělat, ale vůbec se vám do toho nechce, tak raději „strčíte hlavu do písku“? Neriskujte výčitky svědomí a naučte se pravidlo pěti vteřin. Prokrastinace nebude mít šanci!

Ruku na srdce – co právě teď odkládáte? Možná nějaký naléhavý pracovní projekt, možná zpacifikování té obří hory špinavého prádla, co se nakupila v koši. Tak jistě, čas od času to děláme všichni. Říká se tomu prokrastinace, kterou odborná literatura vysvětluje jako odsouvání plnění povinností, jež nás stejně neminou (1). Proč je takové kontraproduktivní chování útokem na psychiku?

Jsem lenoch a jdu si tím na nervy!

Třeba je to povědomé i vám. Ačkoli se svou pozornost snažíte rozptýlit třeba na sociálních sítích, stále vám myšlenky směřují k danému úkolu, který dříve či později vyřešit musíte. Čím déle takové odsouvání trvá, tím horší ze sebe máte pocit. A co teprve ty výčitky svědomí! Co když ale existuje způsob, jak se prokrastinace zbavit? Pomyslete na to, jak by vám to mohlo změnit život!

Dopočítejte se k úspěchu

Pravidlo pěti vteřin. Ještě jste o něm neslyšeli? Ostatně, kdyby ano, trable s prokrastinací už zřejmě dávno nemáte. Vymyslel ho americký právník Mel Robbins, který se jednoho dne přestal věnovat zákonům a následující ráno psal knihy. Byl to radikální, ale dobrý tah, neboť tento odvážlivec má na kontě dokonce celosvětově prodávaný bestseller. Ale zpět k tématu. Takhle nějak vám ono pravidlo vysvětlí sám autor a tvůrce (2).

Malé zaváhání přinese velké problémy

„Pokud se chcete instinktivně zaměřit na nějakou věc, musíte se fyzicky pohnout do pěti sekund, nebo váš mozek začne váhat. Váhání je něco jako polibek smrti, protože i když to děláte pouhou nanosekundu, spustí se mozkový brzdný systém, který je navržen tak, aby vás v odkládání podpořil,“ objasňuje jmenovaný spisovatel, který upozorňuje na to, že se tak stane za méně než pět vteřin. „Představte si, že vidíte topící se dítě. Také nebudete zbytečně otálet, ale půjdete ho zachránit. Je to rychlé rozhodnutí. A s prokrastinací je to podobné. Jakmile ucítíte tendence k odkladu, začněte počítat do pěti a přejděte k akci,“ myslí si Mel Robbins.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964561/, (2) www.tonyrobbins.com/productivity-performance/dont-get-stressed-get-productive/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat