Celulitida kolagen rozhodně nemiluje

Kolagen všude, kam se podíváš! Oslavujte ho, vždyť umí tolik věcí! Věděli jste, že vám pomůže nejen s líným metabolismem a celulitidou?

Kolagen je nerozpustná bílkovina, základní stavební jednotka pojivových tkání. Nachází se v našich kostech, kůži, svalech, krevních cévách a trávicím systému. Jak stárneme, jeho produkce se začíná zhoršovat. Když dojde na věc, tělo jeho úbytek ohlásí určitými příznaky, jako jsou bolesti, ochablá kůže a slabost v kloubech a svalech (5).

Naštěstí lze ztráty vyrovnat příjmem kolagenových drinků a pilulek. Nebo prostřednictvím potravin. Některé ho vyloženě obsahují, ty další zase podporují kolagenovou tvorbu. Jedná se o maso, mořské plody, tučné ryby, mléčné výrobky, ořechy nebo vejce. A tohle jsou důvody, proč byste je i vy měli jíst.

Kolagen zrychluje metabolismus

Kolagen podporuje funkci metabolismu, a může tak působit proti nadváze a obezitě (1). Tedy nejen to. Až 10 procent svalů je tvořeno kolagenem. Několik studií naznačuje, že kolagenové doplňky spolu s cvičením mohou zvýšit tělesnou a svalovou hmotu.

Zlepšujte zdraví pokožky, vlasů a nehtů

Vlasy pro svou vitalitu potřebují tři věci: keratin, minerály a kolagen! Oceňují ho však i nehty a pokožka, u níž podporuje elasticitu. Dá se tedy považovat za prevenci proti vráskám. V jisté studii, kterou publikoval časopis Skin Pharmacology and Physiology, zaznamenaly ženy ve věku 35 až 55 let, jež užívaly 2,5 až 5 gramů kolagenu po dobu 8 týdnů, výrazné zvýšení elasticity pokožky a méně vysušené kůže (2).

Snižuje bolest kloubů

Slabé a křehké klouby o sobě dávají vědět skrz bolesti při chůzi. Na vině může být nedostatek kolagenu, který zmírňuje nepohodlí a je užitečný při dalším růstu kloubní tkáně (3). Užívat by ho měli nejen sportovci. Podle některých studií mohou doplňky obsahující kolagen pomoci zabránit rozpadu kostí.

Předchází vzniku strií a redukuje celulitidu

Postihuje až 90 % žen starších 20 let. Celulitida se definuje jako lokální metabolická porucha podkožní tkáně, kterou způsobují lymfatické změny. Pro její léčbu se navrhuje řada terapií, včetně hubnutí, cvičení, masáží, různých topických prostředků, perorálních doplňků a funkčních potravin. Naštěstí se ukázalo, že právě kolagen vykazuje pozoruhodný stimulační účinek na dermální buněčný metabolismus, zlepšuje biosyntézu proteinů a následně obnovuje dermální strukturu pleti (4).

Pomáhá s úzkostí

Ačkoli neexistují žádné vědecké důkazy, někteří tvrdí, že kolagen pomáhá snižovat úzkost a zlepšuje náladu. Dáte mu šanci?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164805/, (2) www.karger.com/Article/Abstract/351376, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685482/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835901/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat