Hojení strupů na obličeji

Po rozdrápání pupínku, vyrážky nebo oparu se ihned objevil strup. Jeho umístění je nepříjemné – okupuje obličej a líčením se příliš zamaskovat nedá. Urychlete hojení téhle nepříjemnosti, a to rychle, efektivně a přírodně. Pomůže kurkuma i med!

Tvorba strupů je součástí přirozeného obranného mechanismu těla, které reaguje na poranění nebo poškození tkáně. Strup jako takový představuje ochranný povlak odumřelých buněk, který se vytváří na ráně, aby umožnil hojení. Odpadnout by měl přirozeně, žádné násilné strhávání (1)! A jak je to s léčbou? Postiženému místu dopřejte tohle!

Aloe vera

Zvlhčení strupů na obličeji urychluje hojení. Proto několikrát denně aplikujte uklidňující teplý obklad. Po něm naneste čerstvě extrahovaný gel ze sukulentu aloe vera. Ten považujte za ideální hydratační krém, který by se měl potírat až třikrát denně. Jelikož aloe obsahuje převážně vodu, zabraňuje vysychání strupu, posiluje hojící se pokožku a zároveň podporuje tvorbu kolagenu (2).

Kokosový olej

Protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti kokosového oleje pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku a zabraňují dalšímu riziku infekce. AjJeho zvlhčující schopnosti jsou legendární! Vezměte malé množství zastudena lisovaného „kokosáku“ a rozetřete ho v dlaních, aby se mírně zahřál. Do strupu jej jemně vmasírujte. Opakujte dvakrát denně (3).

Kurkumová pasta

Protizánětlivá sloučenina kurkumin, hlavní složka kurkumy, má antibakteriální vlastnosti, díky čemuž dokáže stroupky rychle zahojit. Vezměte lžíci prášku kurkumy a přidejte do ní vlažnou vodu nebo kokosový olej. Dobře promíchejte, aby vznikla pasta, a tu naneste na strupy. Po 15 až 20 minutách smyjte. Opakujte denně (4).

Kombinace ghí a medu

Kyselý charakter medu zabraňuje množení bakterií v místě rány. Vyzdvihnout se musí i jeho antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti zajišťující rychlé hojení ran. Med však na základě své osmotické povahy absorbuje přebytečnou vlhkost z rány a ztrácí tak svou viskozitu. Je tedy obtížné ho na ráně udržet dlouhodobě. Nikoli však nemožné. Přidejte k němu ghí (přepuštěné máslo). Kombinace těchto dvou surovin vytváří viskózní obvazový roztok s většími hojivými účinky. Smíchejte jeden díl ghí a dva díly medu a směs naneste na stroupky na obličeji. Nechte hodinu působit, poté smyjte (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2094366/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30395784/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (5) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat