Důkladné a bezpečné čištění uší

Mnozí pravidelně sahají po vatové tyčince a předpokládají, že pro své uši dělají něco dobrého. Opak je pravdou. Jak správně a bezpečně vyčistit uši?

Ušní maz nevypadá krásně, a pokud vychází ze zvukovodu, působí člověk špinavým a neupraveným dojmem. Z tohoto důvodu mnozí z nás používají vatové tyčinky, aby se přebytečného ušního vosku zbavili. Otorinolaryngologové to však výslovně nedoporučují (1)! Jakýkoli pokus o čištění zvukovodu, i když jen pomocí malého prstu, totiž pouze tlačí ušní vosk ještě hlouběji do zvukovodu. Existuje však velmi jednoduché řešení, jak udržet uši čisté.

Ušní maz chrání zvukovod

To, že ušní maz má tak špatnou pověst, je pochopitelné pouze vzhledem k jeho lepkavé struktuře a nepříjemnému zápachu. Ve skutečnosti však zaujímá užitečnou roli v uchu. Ušní vosk chrání ucho před nečistotami a bakteriemi. Tímto způsobem se často předchází velmi bolestivým infekcím (2).

Jak se čistí uši

Uši jsou samočisticí. Pohyby čelistí, například při mluvení, transportují ušní vosk z vnitřního ucha samy o sobě (3).

Zvukovod nechte raději špinavý

Lékaři proto nedoporučují čistit nic jiného než vnější ucho. Žádné úzké předměty byste do ucha nikdy vkládat neměly, protože tím tlačíte maz hlouběji do zvukovodu a to ho může nakonec ucpat. Tím také můžete poranit tenkou vrstvu, která chrání bubínek. V takovém případě odborníci hovoří o perforovaném ušním bubínku. Obě varianty mohou negativně ovlivnit sluch (3).

Jak užitečné jsou vatové tyčinky a ušní svíčky?

Základním pravidlem je: Nic do ucha nevkládat. Vatové tyčinky, často pro čištění zvukovodu používané, nejsou proto vůbec vhodné. A možná se budete divit, ale jistý druh varování najdete dokonce na obalu. Nejenže tlačí ušní maz ještě hlouběji do zvukovodu, ale mohou také poranit vnitřek ucha a tím podporovat infekce (4).

Tekutý vosk z ušní svíčky má nasát ušní maz a nakonec ho vytáhnout z ucha. Pouhá skutečnost, že držíte u ucha otevřený oheň, dělá z tohoto způsobu poměrně nebezpečnou akci. Kromě toho však existuje nebezpečí, že horký vosk svíčky bude proudit hluboko do zvukovodu k ušnímu bubínku.Také se nedoporučují žádná změkčovadla ušního vosku, která jsou obvykle založena na minerálním oleji nebo glycerinu. Ta sice zajistí, že se ušní maz rozpustí, ale existuje riziko, že ušní vosk namísto z ucha steče ještě hlouběji do ucha a následně vytváří mnohem závažnější problém pro sluch (4).

Jak vyčistit ucho správně

Doporučuje se vyčistit uši ve sprše žínkou a pak je opatrně osušit ručníkem. Čištění byste měli omezit jen na vnější část ucha, nejlépe pH neutrálními mýdlovými výrobky. Cokoli více by narušilo ušní kanál v jeho přirozeném samočištění (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812304/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356173/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20546687/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56782/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat