Zuby je lepší čistit před snídaní

S ranním čištěním zubů zbytečně neotálejte. Čím dříve se zbavíte bakterií, které se přes noc nahromadily v ústech, tím lépe! A co s tím vším má společného pomerančový džus?

Čištění zubů je každodenní rutinní proces, o jehož důležitosti ví asi každý. Večerní očistu teď necháme stranou a zaměříme se na tu ranní. Ta rozdělila svět na dva nesmiřitelné tábory! Zatímco někteří se kartáčku chopí ještě před snídaní, jiní do koupelny zamíří až po ní, protože se zbytky jídla v zubech nechtějí odejít do práce. Jak je to správně? Nebo na tom nesejde?

Není čas ztrácet čas

Kde jsou ty doby, kdy si člověk pro dobrou dentální radu musel dojít do ordinace stomatologa. Dnes je všechno jinak a může za to technologický pokrok! Lékaři své názory a doporučení sdílejí na sociálních sítích, a to pomocí virálních videí. Patří mezi ně i americká studentka dentálního lékařství Aleksandra Ola Jakobsze, která se tímto on-line způsobem vyjádřila, že bychom si zuby měli čistit hned po probuzení a ještě před prvním jídlem, protože přes noc se v ústech hromadí bakterie, které je třeba bez odkladu odstranit. V opačném případě prý hrozí mnohonásobně vyšší riziko zubního kazu i onemocnění dásní (1).

Pravidlo desetiminutovky

Ideální čas je zhruba deset minut před snídaní, aby nedošlo k poškození skloviny. Pokud na to zapomenete a přece jen se najíte, měli byste pak vyčkat alespoň půl hodiny. Sklovina, která pokrývá zuby, je totiž po jídle dočasně oslabená (1). 

Ochrana je zásadní!

Je důležité čistit si zuby před snídaní, protože tento proces pokryje chrup jakousi bariérou, která ho chrání před kyselinami v potravinách, zejména těch, jež jsou obsažené v pomerančovém džusu. Dřívější hygiena také skokově spustí produkci slin, které pomohou rozložit jídlo a přispějí k odstranění škodlivých bakterií (1). 

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16355646/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat