Opalování varlat není pro partnera bezpečné

Varlata, ty pánské vrásčité váčky, nenávidí hrubé zacházení, ale prý už se těší na slunce. Taky jste slyšeli, že se jejich opalováním dá zvýšit hladina testosteronu v těle? Známá uroložka ale radí vzít rozum do hrsti a nepodléhat mýtům!

Testosteron je primárním mužským hormonem, který se spojuje se sexuální touhou (1). Když americký konzervativní televizní moderátor a politický komentátor Tucker Carlson prohlásil (2), že by si muži měli svá varlata opalovat, aby hladinu tohoto hormonu navýšili, svět se rozdělil na dva tábory. Jeden (ten laický) takový nápad opěvoval, zatímco vědecká komunita před vystavováním „váčků“ slunci začala varovat.

A proč? Vždyť není důvod

Mezi prvními se ozvala známá americká uroložka a youtuberka Rena Malik, která ve svém videu popisuje, proč by si každý majitel varlat měl nechat zajít chuť (3). Neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že opalování šourku nebo varlat jakýmkoli způsobem zvýší hladinu testosteronu. Existuje určitá souvislost mezi světlem a testosteronem (4). Jedná se však o světlo červené neboli terapii červeným světlem, kterou vyvinuli maďarští vědci v roce 1967. Podle všeho pravidelná laserová terapie v rudých tónech příznivě ovlivňuje průtok krve a okysličení, zmírňuje bolesti kloubů a v neposlední řadě stimuluje libido. Sluší se však uvést, že o vědecky podložených a přesvědčivých důkazech na toto téma se stále spekuluje.

Pravidelný pobyt venku stačí

Příznivci tvrdí, že červené světlo skutečně zabírá, oponenti po jeho expozici nehlásí žádné závratné změny. Vraťme se ale ke slunečnímu záření. Bylo prokázáno, že vystavení světlu, které je podobné světlu, které dostáváme venku ze slunce, zvyšuje testosteron, pokud je podáváno v dávkách trvajících asi 20 až 30 minut denně, dvakrát až třikrát týdně (4). Tohle se však týká pokožky jako takové. Abyste získali výhody slunečního svitu, nemusíte být nazí a ani není nutné šourek vystavovat přímému slunečnímu světlu.

Jak získat testosteronu mnohem víc?

Kdo chce hladinu testosteronu zvýšit, měl by cvičit, zhubnout, dostatečně spát a změnit svůj jídelníček. Doporučuje se dostatek ovoce a zeleniny, vhodné jsou celozrnné sacharidy, zdravé tuky a libové bílkoviny, jako je kuřecí maso a ryby. Klíčem je vyhýbat se rafinovaným jednoduchým sacharidům, jako jsou ty, které se nacházejí v chipsech a jiném nezdravém jídle. Tyto jednoduché sacharidy zvyšují hladiny cukru v krvi a zároveň snižují volné hladiny testosteronu (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/, (2) www.forbes.com/sites/brucelee/2022/04/20/testicle-tanning-is-tucker-carlson-promoting-this-new-bromeotherapy-now/?sh=4921a1c6ca12, (3) www.youtube.com/watch?v=Z2DzIzvXufo, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7241626/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5924956/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat