Prověrka kondice mozku

Stoupněte si na jednu nohu a prověřte, jak jste na tom s rovnováhou. Nebo kondicí mozku. Pokud se totiž ukáže, že v téhle pozici dokážete setrvat pár sekund, můžete si pogratulovat. Patříte k těm kognitivně silnějším!

Mozek je komplikovaný orgán, který je řídícím centrem těla. Schopnost stát na jedné noze odráží jeho zdraví. Aspoň tak to tvrdí japonští vědci, jejichž studie poukazuje na to, že kdo neudrží rovnováhu na jedné noze déle než 20 sekund, je v ohrožení (1). Podle všeho bývá daná osoba náchylnější k poškození krevních cév v mozku, a proto čelí brzkému poklesu kognitivních funkcí. Proč v téhle diagnóze zrovna rovnováha hraje tak důležitou roli?

Jednoduchý test, jehož výsledky šokují

Mozek se s rostoucím věkem zmenšuje a inklinuje k mrtvici, demenci a poruchám paměti (2). Výzkumníci to vědí, proto se rozhodli zjistit, jestli k duševnímu úpadku někteří jedinci náhodou nemají blíž než ti ostatní. Proto provedli studii na 841 mužích a 546 ženách s průměrným věkem 67 let. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Science Daily (1).

Účastníci byli požádáni, aby stáli nebo balancovali na jedné noze po dobu až 60 sekund, pokud to bylo možné. Vědci považovali dobu, po kterou účastníci v pozici setrvali, za měřítko posturální stability (týkající se tonusu svalstva při chůzi, stání, sedu). Akademici pečlivě zaznamenali časy pro dva různé pokusy a poté vzali jejich průměr.

Současně také hodnotili potenciální i reálné onemocnění malých cév mozku pomocí magnetické rezonance, zároveň odhalovali kognitivní poruchy pomocí dotazníků. No a v závěru zjistili úžasný vztah mezi dobou rovnováhy a zdravím mozku, zejména zdravím malých krevních cév, které vyživují mozek.

Kde zase mám ty klíče od auta?

Výsledky ukázaly, že účastníci, kteří nebyli schopni udržet rovnováhu na jedné noze déle než 20 sekund, byli náchylnější k poškození krevních cév v mozku. Japonští vědci následně vysvětlili, že změny v posturální stabilitě a potíže s vyvážením na jedné noze mohou být varovným příznakem abnormalit mozkových cév, časným indikátorem zhoršení zdraví mozku a nižším skóre kognitivních funkcí.

Vedoucí autor studie Yasuharu Tabara z postgraduální lékařské fakulty Kjótské univerzity uvedl, že schopnost udržet rovnováhu na jedné noze je důležitým testem pro zdraví mozku, který může odhalit příznaky mozkových poruch, jako je třeba Parkinsonova choroba.

Ostatně, účastníci, u kterých bylo zjištěno onemocnění malých cév v mozku, byli obecně starší a trpěli vysokým krevním tlakem, již předem tedy patřili do rizikové skupiny. Yasuharu Tabara dodal, že obecně by se jedincům, kteří vykazují špatnou rovnováhu na jedné noze, měla věnovat zvýšená pozornost. Že v poslední době nějak nápadně často hledáte peněženku, mobil nebo klíče od auta? Takže, tři, dva, jedna a stopky do ruky!

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141218210013.htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551718/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat