Užívání vitamínových doplňků by mělo být pod lékařským dohledem

Přibližně třetina lidí pravidelně užívá vitaminové doplňky jako doplněk stravy. Užívání takových přípravků bez lékařského dohledu ale může být velmi nebezpečné.

Mají podporovat imunitní systém nebo posilovat kosti, někteří výrobci dokonce slibují ochranu proti koronaviru nebo jako podporu léčby rakoviny –⁠ vitaminové doplňky zažívají svůj boom (1). Od začátku pandemie se na tyto produkty spoléhá stále více lidí. A nejde pouze jen o plýtvání penězi –⁠ může to být také nebezpečné.

Další vitaminy jsou obvykle zbytečné

Doplňovat vitaminy pilulkami je ale obvykle zcela zbytečné. S vyváženou a pestrou stravou tělo dostává téměř všechny vitaminy v dostatečném množství. Doplňky stravy jsou proto pro většinu lidí zbytečné. Každý, kdo užívá vysoké dávky vitaminů, aniž by to bylo nutné, riskuje i nežádoucí účinky na zdraví (2).

Nebezpečné interakce s jinými léky

V nejlepším případě zbytečný příjem vitaminů produkuje "drahou moč". V nejhorším případě poškozujete své zdraví. Úřady nekontrolují bezpečnost a kvalitu doplňků stravy – jako jsou vitamnové doplňky – jako u léků, takže s takovými pilulkami a prášky přijímáte do těla znovu a znovu i nejrůznější nečistoty. Je nutné také sledovat možné lékové interakce. Beta-karoten, prekurzor vitaminu A, může zvýšit riziko rakoviny plic u kuřáků. Dokonce ani předávkování není "neškodné". Příliš mnoho vitamínu D může vést k bolestem hlavy, nevolnosti a zvápenatění ledvin. Dlouhodobě podávané nadměrné množství vitaminu C může vést k ledvinovým a močovým kamenům (2).

Riziko předávkování je vysoké

Někdy si předávkování ani nevšimnete, protože kromě pilulek a prášků také vitaminy konzumujeme prostřednictvím jídla. V západním světě nenajdete zemi, která by trpěla nedostatkem vitaminů. Drtivá většina lidí má vitamínů dostatek. Pouze ve výjimečných případech se doporučuje příjem doplňků stravy –⁠ například v těhotenství, po chemoterapii, u velmi starých lidí nebo výhradně s veganskou stravou.

Vitaminové pilulky nechrání před covidem

Některé doplňky stravy, jako jsou výrobky vyrobené z kombinací vitaminů A a D nebo vitaminu C, zaznamenaly v roce 2020 boom, což je pravděpodobně způsobeno začátkem pandemie covidu-19. Nejsou však známy žádné studie, které by prokázaly, že příjem takových přípravků chrání infekcí tímto virem (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322674/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309636/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC164945/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat