Péče o podrážděné oči

Většina z nás svědivá a suchá víčka už zná. Často je to velmi nepříjemné, a někdy dokonce bolestivé. Pokud vás však projevy trápí dlouhodobě, může se to stát skutečnou zátěží.

Suchá oční víčka mají často různé příčiny: Ať už je to příliš dlouhá doba strávená před obrazovkou v práci nebo špatné pěsticí produkty.

Suchá oční víčka

Abychom zjistili, zda jsou oční víčka suchá, musíme se často podívat zblízka. Jemná kůže na očích je obzvláště tenká a citlivější než ve zbytku obličeje. Malé praskliny a pocit napětí na očních víčkách tak mohou být prvními známkami suché pokožky. Kromě toho se mohou objevit příznaky, jako je zčervenání, otok, svědění nebo bolest při mrkání. Pokud je kůže také drsná a šupinatá, jedná se pravděpodobně o příznak suchých víček (1).

Najděte příčinu suchých očí

Příčinou suchých očí může být neurodermatitida. Důvodem onemocnění je narušená bariérová funkce kůže, která se nachází po celém těle. S tímto kožním onemocněním byste měli vyhledat odbornou pomoc, abyste získali správnou péči o suchou pokožku (2).

Kromě toho mohou vnější vlivy vést také k ekzému, tj. zánětu nejvyšší vrstvy kůže. Pokud trávíte příliš mnoho času před obrazovkou počítače, jak to velmi dobře známe z práce v kanceláři, kůže kolem očí může vyschnout. Pohled do počítače je z dlouhodobého hlediska pro oči velmi namáhavé a časem mrkáme mnohem méně. Výsledkem je, že naše oči ztrácejí slznou tekutinu a začínají svědit, což je často důvodem, proč si je neustále mneme. Chcete-li chránit oblast očí, doporučujeme vyhnout se tření, protože to způsobuje zarudnutí, díky čemuž máte suchá víčka a oči (2).

Často je problémem péče o obličej

Ve většině případů vyžadují suchá víčka správnou péči. Přehnaná péče může dráždit pokožku, například pokud čistíme obličej příliš často a silně. Kromě toho způsobují podráždění také různé výrobky pro péči, které obsahují silikony, parabeny a vůně. Kosmetika, která není vhodná pro daný typ pleti, nebo obsahuje složky, které podporují alergické reakce, může způsobit ekzém na očích i suché pokožce. Naše pokožka reaguje velmi individuálně, což často komplikuje nalezení správného způsobu, jak se s ní vypořádat. Ale i příliš málo péče může vést k ekzému (2).

Tipy proti suché pokožce

Pokud jde o péči, méně je často více. Když čistíte pokožku, ujistěte se, že používáte jen bavlněné žínky a tamponky. Hydratační krémy mohou podpořit kožní bariéru po čištění obličeje a intenzivně pečovat o pokožku a tím působit proti ekzému. Pro péči o oči můžete vždy reagovat na individuální potřeby citlivé zóny. Domácí prostředky tak mohou také pomoci uklidnit zarudlá a citlivá oční víčka. S olivovým olejem lisovaným za studena můžete pokožku zvlhčit, protože je podobná vlastnímu tuku pokožky. Výsledkem je, že vlhkost může být lépe uložena a proniká do pokožky (3).

Bez make-upu

Zpočátku to může být těžké, ale nesmírně to očím pomáhá. Suché oči potřebují odpočinek, což je důvod, proč je lepší dráždivé látky odložit stranou. Vaše pokožka tak dostane dostatek času na regeneraci (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5443986/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499991/, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat