Využití botoxu mimo vrásek

Když se před vámi někdo zmíní o botoxu, ihned si vybavíte jehly, kliniky plastické chirurgie a vyplňování vrásek. Tak ono se ani není čemu divit. Botox je při úpravách vzhledu pomocníkem číslem jedna, nicméně tahle látka je víc než jen prostředek pro zmírňování známek stárnutí. Co má společného se sexem?

Botulotoxin neboli botulin (botox) je přírodní látka, která se však pro kosmetické účely vyrábí uměle. Obvykle se používá k vyhlazení vrásek kolem úst, na čele, vějířků kolem očí i pod očima, aplikujte se také na linii kolem nosu a na krku (1). Málokdo ví, že botox má i terapeutické využití. K čemu všemu slouží? Tohle vás překvapí!

Krotí chronické migrény

V roce 1992 plastický chirurg z Beverly Hills jménem William Binder vypozoroval (2), že když dal lidem botox na vrásky, dotyční hlásili méně bolestí hlavy. Uvedený lékař později botox testoval jako lék určený pro lidi s chronickými migrénami a dokonce se mu podařilo, aby botulotoxin byl pro tuto poruchu oficiálně schválen (konkrétně v roce 2010). Někteří lékaři pochybují, zda je botulotoxin skutečně účinný, nebo se jedná o placebo efekt, ale hlavní asi je, že jsou s ním pacienti spokojení (1).

Má pozitivní vliv na hyperaktivní močový měchýř

Gynekoložka a porodnice Linda Brubaker ze San Diega na základě svých pozorování tvrdí, že botox pomáhá při hyperaktivním močovém měchýři. Podle této odbornice na ženské zdraví asi 70 % žen, které botoxem léčila, hlásilo asi tři úniky moči denně. V porovnání s pěti nechtěnými úniky u ostatních jejích pacientek se jedná o rozdíl (3). Jak zajímavé!

Tlumí bolest čelisti

Při injekci do svalu botox blokuje nervy a dočasně je oslabuje, což znamená, že ulevuje do bolesti kloubů, kupříkladu v čelisti (1). Tedy nejen to.

Zpříjemňuje sex

Botox má schopnost uvolnit stažené svaly a zmírnit svalové křeče v pánevním dnu tak, aby se konkrétně pro ženy pohlavní styk stal mnohem pohodlnější a příjemnější. Lékaři z americké Clevelandské kliniky, kteří nabízejí botoxové injekce všem kdo při sexu trpí, říkají, že některé ženy aplikaci botoxu potřebují každých šest měsíců, zatímco jiným jej stačí podávat pouze každých pár let. A pozor, i pánové si mohou přijít na svoje (4). Injekce botoxu do penisu může uvolnit svaly i v této oblasti, čímž dochází k oddálení ejakulace. Farmaceutická společnost Allergan sídlící v Irsku, která vyvíjejí lék na erektilní dysfunkce, tento jev momentálně podrobněji zkoumá (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557387/, (2) www.en.wikipedia.org/wiki/William_J._Binder, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16903766/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32641225/, (5) www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/nda/2000/botaller122100r2p6.pdf






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat