Sluneční brýle jsou víc než módní záležitost

Hezké počasí, které nahrává grilování, procházkám a pobytu venku je tu. Má to ale háček. Když na kůži dopadnou sluneční paprsky, začne se v ní tvořit vitamin D. Oko však takové štěstí nemá. Je třeba ho chránit brýlemi. Umíte si vybrat ty správné, a jak poznáte, že ty vaše patří do koše?

Sluneční brýle nejsou pouze módní záležitostí. Ačkoli mohou dotvářet outfit a přidávat na stylu, patří především k pomůckám, které se starají o ochranu očí před ultrafialovým světlem, které se spojuje s tvorbou šedého zákalu a degenerací sítě (1). V obou případech se předpokládá, že UV záření může iniciovat tvorbu volných radikálů a přispět k poškození oka. Proto je nalezení správných slunečních brýlí nesmírně důležité, zvlášť když platí, že ne všechny nabízejí stejnou ochranu. Co doporučují oftalmologové?

Nakupujte v obchodě, ne na tržnici

Na tržnici nebo v drogerii můžete narazit na brýle, které nemají UV filtr, ale pouze tmavě zabarvená skla. Takové zboží nekupujte. Vybírejte si sluneční brýle, které blokují UVA i UVB světlo - tato informace je uvedena na štítku. Pokud trpíte  makulární degenerací nebo diabetickou retinopatií (patologickými změnami sítnice a jejích cév), zvolte jantarové nebo hnědé čočky. Tyto barvy zvyšují kontrast, což vám může pomoci lépe vidět. Přesto ale platí, že přítomnost UV ochrany je důležitější než barva čočky (2).

Dětem chraňte zrak již od šestého měsíce věku

Navštivte kvalitní optiku a nechte si poradit od optometristy. Ten vám v případě, že se zmíníte o nedávné operaci očí, pravděpodobně doporučí polarizační čočky, které snižují oslnění a minimalizují zkreslení barev. (Vhodné jsou hnědé, šedé, zelené nebo žluté čočky.) Nezapomeňte brýle obstarat i svým dětem, a to již okolo šestého měsíce věku. Škody způsobené UVA a UVB zářením se během života člověka kumulují, a proto je dobré své děti naučit, že ochrana zraku by se neměla podceňovat (2).

A co když už nosíte dioptrické brýle?

Dioptrické brýle, zejména ty s polykarbonátovými skly, poskytují určitou integrovanou UV ochranu. Čočky, jež se automaticky ztmaví, když jdete ven, chrání před UV zářením i oslněním. Při výběru brýlí rozhodně nešetřete, investice se vám v podobě zdraví očí vrátí, berte ji jako dobře utracené peníze. Na druhou stranu, trápí-li vás při pobytu venku únava a bolesti hlavy, pravděpodobně jsou vaše brýle nekvalitní. Zvažte, jestli nepatří spíš do koše (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1568237/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30382242/, www.health.clevelandclinic.org, www.wikipedia.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat