Velikost batohu odpovídá intenzitě bolesti zad

Změny v postoji i chůzi, chronické bolesti zad a krku nebo vyhřeznutí plotének. I z toho se batoh osočuje! Jakou by měl mít váhu, aby vám neuškodil? Určuje to vaše tělesná hmotnost!

Svůj život nosíme v batohu. Chodili jsme s ním do školky, na střední školu i možná i do prvního opravdového zaměstnání. I dnes si toto zavazadlo bereme na rodinné výlety, protože je praktické a objemné. A krásně poslouží k přenášení veškerých věcí, které na cestách nutně potřebujeme! Jenže objevil se tu takový nešvar – na svá bedra si toho mnohdy nakládáme až příliš.

Co je velké, to je špatné?

Nošení nadměrné hmotnosti opotřebovává klouby, vazy i svaly. A to nejen na těch zmíněných zádech, ale i v bocích a nohou. Tyto části těla se totiž nepřirozenou zátěž snaží nějak kompenzovat, což ale vede k jejich postupné degeneraci. Tato degenerace způsobuje chronické bolesti zad i krku. Souvisí však i se změnami v postoji a chůzi nebo vyhřezlými ploténkami. Lidé si vůbec neuvědomují, jaký dopad mají na tělo těžké předměty nošené na zádech. V ohrožení se ocitá hlavně páteř (1).

Proč je batoh škodlivý?

Dokonce ani v neutrální poloze není páteř zcela rovná, protože má tvar písmene S (2). I když se zvenčí může zdát, že batoh táhne pouze dolů, jeho váha na páteř vyvíjí tlakové síly, a to podle toho, kam tento vak právě naráží (1). Kolik si toho na záda naložit, abyste se z výletu vrátili bez újmy na zdraví?

Zvažte sebe a pak batoh

Pokud by se zátěž dělila podle věkových kategorií, děti by neměly mít batoh vážící více než 10 procent jejich tělesné hmotnosti. U dospívajících je to 13 procent, a jde-li o dospělé, těm výše jmenovaný chirurg nedoporučuje, aby přenášeli batoh těžší než 15 procent jejich celkové váhy (3). Až tedy zase někam vyrazíte, sbalte si opravdu jen to nejnutnější. Každé deko bude znát! Také využijte bederní a hrudní popruhy a dbejte o správné držení těla.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481694/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356370/ (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28791922/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat