Nesprávné čištění může sluneční brýle nevratně zničit

Jak sluneční brýle zbavujete nečistot a šmouh? Snad ne vlastním dechem a papírovým ubrouskem! Tato metoda nadělá víc škody než užitku. Raději využije vodu, mýdlo a hadřík z mikrovlákna.

Sluneční brýle nejsou jen trendy módním doplňkem, ale i zdravotnickou pomůckou. Kromě toho, že chrání zrak, také předcházejí rakovině kůže. Hádejte, kde na těle je pokožka nejtenčí, nejcitlivější a tím i nejvíce náchylná k poškození, a to včetně vlivu UV paprsků? No ano, okolo očí! Mít brýle po ruce, respektive na nose, je tedy opravdovou preventivní nutností. Staráte se o ně ale tak, abyste jim neublížili?

Nejjednodušší řešení nebývá to nejlepší

Možná je tato situace povědomá i vám. Nasadíte si brýle, načež zjišťujete, že je „zdobí“ mastné skvrny od opalovacího krému, otisky prstů, pár zrnek písku z pláže a pozůstatky řasenky. Zkrátka takový ten běžný provozní nepořádek, který dost brání ve výhledu. Co uděláte? Nejprve na skla pořádně dýchnete a pak vytáhnete papírový kapesník, kterým se šmouhy budete snažit odstranit? Chyba. A to kardinální!

Neriskujte zbytečně

Pro brýle vlastně není nic horšího. Papírové ubrousky a kapesníky jsou v podstatě rozvlákněným dřevem, které je vysoce abrazivní, a navíc vytváří velké množství prachu. Snadno pak dochází k poškrábání. Čistění by nikdo nemělo probíhat bez nějaké tekutiny, kondenzace vašeho dechu rozhodně nestačí (1). Jak to tedy dělat správně?

Voda a mýdlo? Dobrý nápad

Trik, jak znečištěné brýle důkladně a hlavně šetrně vyčistit, je vodní lázeň. Tedy alespoň podle výše jmenované profesionálky přes čistotu. Ponořte je tedy do vlažné vody s malým přídavkem mýdla, čímž se opláchne všechno, co by skla mohlo znehodnotit. Následně je osušte jemným hadříkem z mikrovlákna. Nikdy nepoužívejte horkou vodu, sůl, ocet ani mycí prostředky s obsahem citronu – to by nemuselo skončit vůbec dobře! K tomu, abyste zmíněný módní doplněk mohli hygienicky ošetřit i venku, kde misku s vodou a mýdlem pochopitelně mít nebudete, využijte speciální vlhčené ubrousky na brýle. Seženete je v lékárně či drogerii, a to za pár korun (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7199139/, názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat