Letní nachlazení není mýtus

S nachlazením se lidé běžně setkávají hlavně během chladné sezóny, proto je v létě příznaky tohoto nepříjemného stavu mohou zaskočit. Co proti němu zabírá? Povolejte mořskou sůl i kurkumu!

Nachladit se v létě pochopitelná dá. Stačí, když si v horkém počasí dáte zmrzlinu či ledově vychlazený nápoj, v autě zapnete klimatizaci a vystavíte svoje tělo výrazným rozdílům teplot. Samostatnou kapitolou jsou pak viry, které létu dominují, jmenovitě zejména echoviry nebo streptokoky. (Infekce se šíří, když přijdete do kontaktu s infikovanou osobou a předmětem.) (1).

V případě, že máte smůlu, začnete kýchat, kašlat, trpět na ucpaný nos a škrábání v krku. Pokud se u vás objeví vysoká horečka a vyrážky, okamžitě se poraďte se svým lékařem, jinak zkuste zabojovat přírodními ingrediencemi, které najdete doma.

Ulevte svému nosu

Pro uvolnění ucpaného nosu si připravte fyziologický roztok složený z jedné lžičky mořské soli, šálku vody a špetky jedné soli. Vodu ohřejte na teplotu, která je vám příjemná, do rozprašovače dejte sůl a jedlou sodu, přidejte ohřátou vodu a dobře promíchejte. Roztok si opatrně nastříkejte do nosních dírek a vypláchněte nosní průchody. Opakujte jednou nebo dvakrát denně. Slaná voda působí jako nosní dekongestant (lék určený k odstranění zduření nosní sliznice). Na noc do difuzéru nebo aromalampičky přidejte pár kapek esenciálního eukalyptu, tea tree, mátového nebo tymiánového éterického oleje. Bude se vám lépe dýchat (1).

Urychlete zabíjení virů a bakterií

Smíchejte 1 lžíci jablečného octa se sklenicí vody a tuto směs vypijte – ráno i večer. Jablečný ocet v těle vytváří zásadité prostředí, které pomáhá snadno a rychle zabíjet viry a bakterie. Nápoj můžete obohatit trochou medu. Med je svou povahou antimikrobiální, obsahuje sloučeniny, jež zabíjejí bakterie a viry způsobující nachlazení. Má také protizánětlivé vlastnosti. Souběžně s tím zvyšte příjem vitaminu C. Mezi jeho dobré zdroje patří papriky, kiwi, jahody, pomeranče, papája, brokolice, rajčata nebo kapusta. Vitamin C zvyšuje imunitní odpověď těla na virovou infekci a urychluje léčbu (1).

Ztlumte nepohodlí ve svém krku

Ve sklenici horké vody rozmíchejte 1 lžičku mořské soli a 1 lžičku kurkumy. Každé 3–4 hodiny kloktejte. Důvod je prostý. Kurkuma se odjakživa aplikuje při infekcích, neboť působí jako antimikrobiální prostředek. Také snižuje zánět a napomáhá rychlému zotavení (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7122289/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat