Fascinující fakta o uších

Naše uši nikdy nespí. Probudí nás, když hrozí nebezpečí. Dokážou toho však mnohem více než jen zachytit zvukové vlny. 

Sluch – smysl, který nikdy neodpočívá. V uchu však nejsou zpracovávány pouze akustické podněty z okolí. Uvnitř je další orgán, který udržuje naši rovnováhu. Světová zdravotnická organizace (WHO) v posledních letech stále častěji poukazuje na nutnost péče o naše uši – a upozorňuje na následky poškození sluchu (1).

Slyšíme lépe, než vidíme

Sluch (2) zpracovává 50 vjemů za sekundu, tedy dvakrát více než oko. Ucho je schopno rozlišit kolem 400 000 tónů a přesně určit, odkud přicházejí. Přibližně 25 000 buněk běží plnou rychlostí 24 hodin denně celý náš život.

Orgán uvnitř orgánu

Poněkud schovaný za zvukovodem se nad vnitřním uchem nachází další orgán. Tam tři malé, vnořené oblouky určují naši fyzickou rovnováhu. Říkají nám zhruba, kde je nahoře a kde dole. Tento podnět jde do mozku jako nervový signál (3).

Naše prostředí by nemělo být ani příliš hlasité, ani příliš tiché

Z příliš hlasitého zvuku se nám dělá špatně. Podle Federální agentury pro životní prostředí se riziko kardiovaskulárních onemocnění trvale zvyšuje při hlasitosti více než 65 decibelů (4), což zhruba odpovídá televizi při pokojové hlasitosti. Ale ani absolutní ticho není dobré. V Guantanámu dokonce jako jeden ze způsobu mučení používali právě ticho.

Zejména muži s věkem slyší hůře

Sluch se s věkem zhoršuje a muži potíže potkávají dříve než ženy (4). V průměru 55letý muž slyší stejně špatně jako 70letá žena. Rozdíl mezi pohlavími ve ztrátě sluchu ve věku 70 let je 20 decibelů. Někteří vědci mají podezření, že za to může ženský hormon estrogen.

Uši rostou po celý život

Výzkumy ukazují, že uši rostou během celého života a u starších lidí jsou pak zvlášť velké. Někteří vědci tvrdí, že je to proto, že kůže se postupem času stává měkčí a pružnější. Jiní tvrdí, že ucho roste, protože se zhoršuje sluch. Velikost boltce může kompenzovat ztrátu sluchu (2).

Naše uši jsou jedinečné jako otisk prstu

Téměř každý zná jedinečnost otisku prstu. Trestní případy lze ale řešit i díky jedinečnosti uší, a to díky biometrické struktuře. Uši si, i přesto že celý život rostou, zachovávají základní tvar po celý život (2). 

Nekonečná chytlavá melodie

Melodie vašeho oblíbeného seriálu, znělka z reklamy nebo píseň z hitparád: z toho všeho se mohou stát chytlavé melodie. Abyste se této otravné hudby v hlavě zbavili, radí lékaři poslechnout si celou skladbu, protože mozek má tendenci si neustále připomínat nedokončené záležitosti (3).

Zdroj: (1) www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/deafness-and-hearing-loss-ear-care, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK207834/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551658/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3971384/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat