Správná péče pro krásné a zdravé zuby

Správnou metodu čištění zubů je třeba se naučit a druhý krok je zbavit se strachu z návštěvy ordinace. Co byste měli vědět o své vlastní ústní hygieně?

Čistěte si zuby alespoň dvakrát denně, samozřejmě také použijte zubní nit a choďte k zubaři na pravidelné kontroly. Tato základní pravidla ústní hygieny jsou většině lidí známa. Ale ne všichni lidé tato doporučení dodržují, a protože ohledně správné ústní hygieny se i dospělí stále mají co učit (1).

Pozor při výběru zubní pasty

Pravděpodobně každý chce krásné, bílé zuby, jak je znáte z reklamy na zubní pasty. Díky tomu se mnoho lidí uchýlí k produktům, které tento výsledek slibují. Při výběru zubní pasty to však může mít z dlouhodobého hlediska negativní dopad na zdraví zubů. Důležitým kritériem výběru je hodnota RDA, míra oděru tvrdých zubních látek – tj. zubní skloviny, zubní kosti a kořene. Příliš vysoké hodnoty RDA mohou v dlouhodobém horizontu poškodit zubní sklovinu, protože bělící pasty obvykle obsahují velmi vysoké hodnoty oděru (2).

Jaký je ten správný zubní kartáček?

Pokud jde o výběr optimálního zubního kartáčku, je nutné říct, že neexistuje univerzální odpověď. V závislosti na tom, zda se jedná o děti, dospělé nebo seniory, je zapotřebí jiný model kartáčku, aby bylo možné zuby čistit co nejlépe. Existují tedy různé formy, které se přizpůsobují podmínkám v ústech a mohou pomoci s důkladnou hygienou. Obecně se doporučují malé kartáčové hlavy s měkkými, stejně dlouhými štětinami (3).

Správná manipulace je zásadní

Elektronický zubní kartáček se zdá jako rozumný nákup – koneckonců díky vibracím kartáčuje efektivněji než běžné kartáčky, že? Správná manipulace je při čištění alfou a omegou. A špatně si zuby můžete vyčistit i elektronickým kartáčem, pokud nepracujete důkladně. Studie však ukázala, že lidé s elektronickými kartáčky mají zuby celkově vyčištěné důkladněji. Při nákupu nemusíte nutně sáhnout po nejdražším produktu (3).

Technologie je ten rozdíl

Zubní lékař však zdůrazňuje, že ruční zubní kartáček se správnou manipulací sám o sobě nemusí mít horší výkon v péči. Velmi důležité je nepoužívat příliš mnoho síly. Nadměrný tlak může způsobit nevratné poškození zubů a dásní (3).

Cukr obvykle není problém

Když přemýšlíte o zubních problémech, cukr vás jistě napadne jako první. Překvapivě však můžete jíst sladké. Je však důležité, abyste to nedělali trvale, ale pouze jednou denně. Důvod je jednoduchý: cukr na zubech rozkládají bakterie na kyselinu. Pokud se kyselina pravidelně dostává do zubů, podporuje vývoj zubního kazu. To je také důvod, proč byste neměli jíst nic sladkého nebo kyselého 30 minut před čištěním nebo po čištění zubů (4).

Sliny chrání zuby

Na druhou stranu všechny potraviny je nutné důkladně žvýkat - to stimuluje produkci slin. Syrová zelenina, křupavé ovoce a celá zrna jsou optimální. Všechny věci, které stimulují slinění, jsou dobré pro zdraví ústní dutiny, protože sliny chrání zuby a také dásně (5).

Důvěra je důležitá

Se správnou péčí o zuby – to zahrnuje také čištění mezizubních prostor – již můžete významně přispět ke zdraví ústní dutiny. A i když návštěva ordinace není pro každého snadná, pravidelné kontroly zubaře byste neměli zanedbat. Zubní lékaři jsou zde, aby naslouchali pacientům a brali jejich potřeby a obavy vážně. Objednejte se na konzultaci ústní hygieny.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5602443/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32895665/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18871313/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3893787/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3881791/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat