Opalovací krém vyžadují i jiná místa na těle, než obličej a ramena

Předtím, než vycházíte z domu, si opalovacím krémem namažete obličej a možná i ramena. A to je všechno? Proč do takové péče nezahrnete i krk, rty, uši, nárty a hřbety rukou? Riskujete tím rakovinu!

Opalovací krém se zase ocitá v centru pozornosti. Také aby ne, když je léto na spadnutí! Obecně platí, že by lidé měli používat širokospektrální krém s SPF 30 nebo vyšším, přičemž klíčová je aplikace každé dvě hodiny (1). Že přesně tohle děláte? Otázkou ale je, jestli se opravdu mažete všude, kde byste měli.

Nedůkladnost se nevyplácí

Rakovina kůže se může vyvinout právě tam, kde se opalovací krém nenanášel (2). Která místa máme tendence zanedbávat? Naprosto nechráněný bývá třeba krk. Ačkoli je ve stínu čelisti, jeho přední a zadní části jsou vůči slunečním paprskům obzvláště zranitelné. To je také důvod, proč se každoročně utratí tolik peněz za zpevňující krémy, injekce a lasery, kterými se zde mnozí snaží reagovat na rychlejší stárnutí pleti. V ohrožení jsou i strany krku, a to zejména při řízení automobilu. Kde ještě to trochu „flákáme“?

I rty potřebují péči

Už jste si někdy od slunce spálili rty? Že to není možné? Ale ano! Jen málokdo si opalovacím krémem ošetří i ústa. Jenže i rty jsou vystaveny ultrafialovému záření a mohou být místem rakovinného bujení. Bohužel právě tady bývá rakovina agresivnější, prevence je tedy skutečně klíčová (3).

Také hřbety rukou chtějí promazat

Vrchní části dlaní jsou také velice náchylné k poškození od slunce. I v zamračeném dni byste je měli chránit, a to nejen při cestování v autě, ale samozřejmě i venkovních aktivitách. Můžete tak zabránit i tvorbě pigmentových skvrn, které se zde hojně objevují. Další místa, na nichž by se opalovacím krémem nemělo šetřit - nárty, kotníky a uši (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441949/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65821/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6978633/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat