O chybějící kolagen si tělo řekne

Nepostrádáte kolagen? Že absolutně netušíte, jak se to dá poznat? Spočítejte si šediny a budete mít jasno. Při takové kolagenové revizi zhodnoťte i stav nehtů a elasticitu pokožky.

Kolagen je jednou z věcí, o kterých pravděpodobně slýcháte poměrně často – i když si možná nejste tak docela jistí, co je vlastně zač. Nejjednodušší vysvětlení je asi takové – jde o protein, který tvoří nepostradatelnou součást pokožky, vlasů, svalů, kostí i šlach. Překvapením asi bude to, že není jen jeden, neboť ve skutečnosti existuje 16 různých druhů kolagenu. Tělo je sice vyváří přirozeně, ovšem s přibývajícím věkem produkce slábne, takže tato látka může začít scházet (1). Podle čeho to bezpečně poznáte?

Zhoršená elasticita pleti

Znáte to. Ráno se na sebe podíváte do zrcadla a vůbec vás to netěší. Vaše tvář je totiž podivně pomačkaná a na mnoha místech jsou dokonce jasně patrné otlaky z polštáře. Že je to jen důsledek stárnutí, na který si holt budete muset zvyknout? Takhle to být nemusí. Rázný pokles elasticity je prvním varovným signálem nedostatku kolagenu (2). A teď zhodnoťte situaci i o něco výše.

Podivně rychle se tvořící šediny

Zmíněná látka je klíčová i pro prosperitu vlasů. Koneckonců, hříva se přece skládá hlavně z proteinů, zejména pak keratinu. Právě kolagen obsahuje aminokyseliny, které jeho výrobu povzbuzují. Keratin sám o sobě bojuje proti volným radikálům, předčasnému šedivění a nadměrnému vypadávání. A protože jedno očividně souvisí s druhým, bez kolagenu se omezuje i množství keratinu, kvůli čemuž se vám tenčí culík a hříva je každým dnem šedivější (3).

Svízel zvaná lámavost nehtů

Ačkoli by to řekl asi málokdo, nehty bývají spolehlivým indikátorem zdraví. Jejich stav dokáže varovat před problémy se štítnou žlázou, játry, plísňovou infekcí a dokonce i artritidou. Proč jsou suché, třepí se a lámou? Odpovědí klidně může být kolagenový deficit. Potvrzují to i závěry studie publikované v magazínu Journal of Cosmetic Dermatology (4), podle kterých si s lámavostí nehtů i pomalým růstem poradí kolagenové doplňky stravy už za několik týdnů. Sluší se dodat, že tohoto spojence zdraví i krásy lze užívat ve formě prášku, tablet i gelových kapslí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25989472/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28786550/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat