Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem je zásadní

Používáte prostředek, který pocení zabraňuje, nebo ten, co „jenom“ neutralizuje tělesný zápach? Deodorant a antiperspirant není jedno a totéž. Na jakém principu oba fungují?

Každý, kdo uprostřed léta cestoval v přeplněném prostředku hromadné dopravy, se na vlastní čichové buňky zřejmě přesvědčil o tom, že tělesný zápach může být opravdu intenzivní. Proč nám ho příroda vůbec nadělila? Existuje jedna dost zajímavá hypotéza.

Ochrana života, která odpuzuje?

Britský antropolog, paleontolog a kurátor Louis Leakey za svého života věřil, že zápach byl důležitou evoluční obranou už našich prehistorických předků, kteří smrděli tak moc, že se jim obloukem vyhýbali i ti nejobávanější predátoři (1). My jsme dnes naštěstí v naprostém bezpečí a hladovým masožravcům čelit nemusíme. A navíc máme k dispozici širokou škálu produktů, které slibují, že nás ovoní i na několik dlouhých hodin. Opravdu se v nabídce drogerie ale vyznáte?

Neznalost neomlouvá

Pokud si myslíte, že deodoranty a antiperspiranty jsou v podstatě totéž, mýlíte se. Zatímco deodoranty bojují proti zápachu, antiperspiranty jsou navržené tak, aby pocení zabránily (2). O těchto dalších skutečnostech jste věděli?

Za všechno mohou bakterie!

V zásadě to není váš pot, za zápach jsou odpovědné bakterie, které z něj žijí. A vydávají ono štiplavé aroma (3). Antiperspiranty obsahují přísady, jako je například chlorid sodný (2). Tato látka dočasně blokuje potní žlázy. Pokud se potíte méně, máte v podpaží také méně bakterií a tím i méně zápachu. I deodorant omezuje pach, je to jeho jediná funkce. Mění pH pokožky a neutralizuje těkavé plyny, jež bakterie produkují (1) Prostředek, který použijete, je čistě na vašich preferencích, je třeba ale vzít v potaz míru pocení.

Zdroj: (1) leakeyfoundation.org/about/the-leakey-family/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32248967/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267001/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat