Zaměřeno na vaginální zdraví

Umí se vagina vyčistit sama, a to bez vašeho přičinění i produktů intimní hygieny? A proč svědění v kalhotkách nemusí vždy znamenat kvasinkovou infekci?

Vagina a všechny záležitosti, které se jí týkají, jsou takové společenské tabu. Vážně se o tom ale nesluší mluvit? Je třeba prolomit toto stigma, a to nejen v zájmu našeho vaginálního zdraví, ale i celkového blaha. Prvním krokem je pochopení jednoho zásadního rozdílu.

Nazývejme věci pravými jmény

Zatímco většina lidí používá slovo vagina pro celé ženské genitálie, ve skutečnosti je to svalový kanál, který spojuje vulvu s dělohou. Vulva pak odkazuje pouze na vnější část genitální oblasti, kterou lze vidět, a to včetně stydkých pysků a klitorisu (1). Jak je to tady s hygienou? Možná jinak, než si myslíte.

Příroda nás v tomhle předbíhá!

Prostředků pro intimní hygienu není v drogeriích ani lékárnách málo. Vážně jsou ale tak nepostradatelné, jak se tváří? Vnitřní část pochvy, kterou okem nemůžete spatřit, je jako samočisticí trouba, která se o sebe postará úplně sama (2). Vulvu a stydké pysky lze ošetřit jemným a neparfémovaným mycím gelem, který nenaruší bakteriální rovnováhu. Hlavně si pamatujte, že slabý zápach intimních partií, popisovaný jako lehce pižmový, je zcela normální (2).

Proč to „tam svědí?

Vaginální svědění obvykle doprovází výtok, nepříjemná bolest a celkové podráždění. No jistě, že existují i hezčí zážitky! Tato svízel se někdy dokáže vyřešit sama, ovšem pokud přetrvává delší dobu, je návštěva lékaře nezbytná. Příčinou může být kvasinková infekce, dermatitida nebo jen pouhá omezenost přístupu vzduchu, která se dá napravit spodním prádlem z prodyšnějšího materiálu (3).

Pst! Tady někdo mluví!

Vaše vagina k vám promlouvá. Dělá to prostřednictvím výtoku, vůně, lubrikace, potěšení i menstruační krve. Všechno tohle je zpětná vazba poskytující informace o oblastech, jež vyžadují pozornost. Je třeba naslouchat veškerým změnám, může to být volání o pomoc (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545147/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7789027/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/ 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat