Když zelená znamená nebezpečí

Barva a konzistenci stolice může hodně říci o zdraví. Zelená nemusí být důvodem k obavám. Měli byste však zpozornět, když je stolice zelená intenzivněji než obvykle. Jaké jsou příčiny a co se s tím dá dělat?

Může se stát, že si občas všimnete, že vaše stolice má zelenější barvu než obvykle. Důvodem může být žluč, kterou pro trávení potřebujeme. Pokud ji náš gastrointestinální trakt nevyužuje správně, pak nás může překvapit právě zelená stolice. Jsou ale i další příčiny – a ne všechny by vás měly nechat chladnými.

Konzumace zelených potravin

Možná jste si toho všimli už dříve: Například, pokud jste si dali na oběd velkou porci špenátu nebo obří mísu zeleninového salátu, může se objevit zelená stolice. Důvodem je chlorofyl obsažený v potravinách, nazývaný také listová zeleň. Tento účinek se nadále zvyšuje, když je zelenina syrová (1). Takže je to zcela normální reakce vašeho těla a není třeba se obávat.

Nežádoucí účinky léků

I některé léky mohou zapříčinit zezelenání stolice. Například antibiotika mohou změnit jak jeho konzistenci, tak barvu. Proč? Protože antibiotika poškozují zdraví prospěšné střevní bakterie. Výsledkem je měkká světlá, nažloutlá nebo zelená stolice (1). Aby nedošlo k přílišnému poškození střevních bakterií, doporučuje se s antibiotiky užívat také probiotika (2).

Střevní infekce

Pokud se k zelené stolici přidá také těžký průjem, mohla by za změnou barvy a konzistence být střevní infekce. Ta je často způsobená salmonelou, která číhá například v nedostatečně tepelně upravených vejcích nebo potravinách obsahujících vejce. Gastrointestinální infekce mohou být ale také příčinou narušeného trávení a v důsledku vést k zelené stolici (3).

Střevní paraziti

Obzvláště nepříjemnou myšlenkou, proč se může vyskytnout zelená stolice, jsou střevní paraziti – například giardia (4). Tito parazité tenkého střeva mohou vstoupit do našeho těla prostřednictvím znečištěné pitné vody. Usazují se na střevní stěně a nejenže barví výkaly zeleně, ale mohou také způsobit, že se hlen uloží do stolice, postižený bojuje s těžkým průjmem a nadměrnou plynatostí.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8373194/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123654/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513239/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat