Psychologie mysli radí zůstat pozitivní i v těžké době

Nejste sami, když se cítíte sklíčeně. Kde kdo v této nelehké době bojuje s tím, aby zůstal pozitivní a nepřipouštěl si následky pandemie koronaviru a války na Ukrajině. Víc než kdy jindy je teď důležité nacházet způsoby, jak si náladu zlepšit a zůstat pozitivní. Zkuste tyhle fígle!

Produkce a spotřeba antidepresiv ve světě se s příchodem koronaviru stala enormní (1). Situaci pochopitelně nezlehčuje ani politická situace, inflace, zdražování a snižování životní úrovně. Není tajemstvím, že leckdo právě teď má problémy s tím, aby se usmíval na své okolí, když tam uvnitř sebe trpí. Ať už máte zrovna špatný den nebo se se splíny potýkáte již delší dobu, neignorujte svůj stav a využijte psychologii ve svůj prospěch. Tohle vám udělá dobře!

Používejte pozitivní afirmace

Věnujte každé ráno několik minut času přemýšlením o svých nejlepších vlastnostech. Pozitivní afirmace pomáhají zvýšit úroveň sebevědomí a stimulují oblasti mozku, které nás nutí k pozitivním zdravotním změnám (2). Stoupněte si před zrcadlo a proneste věty typu: „Všechno, co potřebuji, již mám. Mohu se na sebe spolehnout.“

Založte si deník

Každý večer, když přijdete domů z práce a obstaráte to nejnutnější, popadněte tužku a papír a do deníku sepište své vděčnosti. Může se jednat o to, že se vám s kolegyní podařilo uzavřít pracovní zakázku a šéf vás pochválil. Nebo vám v kavárně podržel dveře charismatický chlapík a koketně se na vás usmál. Ujistěte se, že pozitivním situacím, které se vám ten den přihodily, dáváte konkrétní obrysy. Detaily totiž pomáhají uchovat si vzpomínky čerstvé (3). (Kdykoli vás přepadne úzkost, budete si moci deník otevřít.)

Meditujte

Nemůžete vypnout mysl a soustředit se na ticho a klid, proto se od meditací držíte dál. Třeba, že o nich pouze máte negativní úsudek. Pravda je taková, že meditací se nesnažíte vypnout své myšlenky nebo pocity, naopak se na ně ve zklidněném stavu vědomí lépe soustředíte a snažíte se jim rozumět. Krátké denní meditace zlepšují náladu i kvalitu spánku a zároveň eliminují stres. Stačí pět minut. Ty ti snad ve svém nabitém programu najdete, ne (3)?

Poslouchejte hudbu

Hudba aktivuje tu část mozku, která uvolňuje dopamin (4). Jako neurotransmiter se dopamin podílí na paměti, chování, pozornosti a spánku. Dopamin také dává pokyn něco dělat, když cítíte radost. Proto si sestavte seznam svých oblíbených songů, které si můžete poslechnout, kdykoli ucítíte, že je to potřeba. Jejich cílem je rozjasnit vám den a pozvednout náladu.

Následujte své sny

Vyhraďte si prostor na něco, co máte rádi a co vás vzrušuje. Následování svých snů vám dodá větší pocit sebeuvědomění a sebevědomí. Když se účastníte něčeho, co ve vás vyvolává nadšení, zavalí vás pocit svobody a vášně. A přesně díky tomu zůstanete pozitivní i navzdory nelehké době (3).

Zdroje: (1) www.psychologytoday.com/us/blog/side-effects/202204/pandemic-prescribing-antidepressants, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4814782/, (3) názor autora, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat