Pobyt na slunci zpomaluje stárnutí

Stárnutí nezastaví nikdo, ale to, že se čas dá zpomalit, je všeobecně známé. Jak a čím? Netrapte se vráskami, ochablou pletí ani kognitivním poklesem a již teď proti němu vytáhněte ty nejúčinnější zbraně!

Zdravější a pomalejší stárnutí není mýtus! Chcete-li být po delší dobu krásnější a vitálnější, řiďte se prověřenými radami a tipy, které fungují po staletí.

Jezte víc ovoce a zeleniny

Studie ukazují, že vyšší příjem ovoce a zeleniny má souvislost s nižším biologickým věkem (1). Proto využívejte sezonních nabídek, kupujte co nejčerstvější a nejšťavnatější kusy od místních farmářů a čerpejte z živin, které dary přírody nabízejí.

Snižte dlouhodobý stres

Lidé vystavení chronickému stresu stárnou rychleji (2). Jejich telomery (koncové části chromozomů) se bleskově zkracují, roli hraje i zánět, další důležitý rys stresu. Kromě samotného stárnutí může zánět přispívat k rozvoji několika patologických stavů, včetně aterosklerózy, cukrovky, hypertenze a dalších. Je-li to možné, změňte psychicky náročnou práci, ukončete toxický vztah a zbavte se všeho, co vás fyzicky i duševně zatěžuje. Souběžně s tím se naučte odpočívat a častěji choďte do přírody. Stres v každém případě ventilujte.

Neizolujte se

Pokud si chcete udržet zdravý mozek, navštěvujte přátele, společně něco podnikejte a buďte s nimi v kontaktu v dobrém i ve zlém. Je to pro vás stejně přínosné jako luštění křížovek. Podle výzkumů totiž může častá společenská aktivita pomoci předejít nebo oddálit kognitivní pokles ve stáří (4).

Roďte děti

Studie, jež se zabývala životem domorodých venkovských mayských komunit, odhalila zajímavou věc. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, že zvýšený počet potomků by měl urychlit tempo buněčného stárnutí u žen, je tomu přesně naopak. Více přeživších dětí působí jako ochranný faktor, který zpomaluje tempo zkracování telomerů (3).

Doplňujte vitamin D

Zdravá hladina vitaminu D zbrzďuje biologické stárnutí a chrání před nemocemi souvisejícími s věkem. Kde ho čerpat? Pro dostatečnou syntézu „déčka“ stačí pobyt na slunci 20–30 min denně (v závislosti na typu pokožky). Nejspolehlivějším zdrojem vitaminu D je pak rybí tuk (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8146059/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400286/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4701185/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25309483/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441912/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat