Včas léčený zánět mandlí

Akutní zánět krčních mandlí není žádná legrace. Co proti němu zabírá? Šalvěj, heřmánek a slaná voda!

Mandle zachycují choroboplodné zárodky, které se mohou dostat do dýchacích cest a způsobit tam infekce. Někdy si ale samy neporadí a o tom, že je s nimi něco v nepořádku, dávají vědět prostřednictvím obtíží s polykáním, bolesti v krku, horečky, bolestí hlavy či bělavého povlaku na samotných mandlích (1).

Často se objevuje i malátnost, třesavka, zvracení a zarudlý jazyk. Tento nepříjemný stav se nazývá tonzilitida neboli angína – akutní zánět krčních mandlí. Akutní tonzilitidy se vyskytují celoročně, zdrojem nákazy je bacilonosič nebo nemocný člověk. Nemoc se léčí antibiotiky, nicméně souběžně s nimi můžete vyzkoušet i pár domácích vychytávek, které ulevují od nepohodlí a podpůrně urychlují léčbu. Efektivní jsou všechny do jedné (1).

Odpočívejte a pijte

Čím více budete odpočívat, tím lépe se budete cítit. Pokud máte po ruce lékořicové pastilky, cucejte je, pomáhají při zklidnění hrdla a mají silné protizánětlivé účinky. Pijte teplý (nikoli horký) čaj s medem (ideálně zázvorový či fenyklový). Oba nápoje se aplikují při léčbě infekcí způsobujících tonzilitidu (2).

Kloktejte nejen slanou vodu

Účinné jsou i některé bylinky, konkrétně šalvěj lékařská či heřmánek. Kloktadlo si připravte z 1 čajové lžičky drogy, tu přelijte šálkem vroucí vody, nechte 5 minut vyluhovat a pak sceďte. Vlažný nálev kloktejte každé 2 hodiny. Nebo vezměte sklenici teplé vody a přidejte do ní lžičku soli. Jedná se o jeden z nejlepších domácích prostředků na zanícené mandle. Pro dosažení nejlepších výsledků kloktejte třikrát až čtyřikrát denně. Sůl zmírní zánět a zapůsobí proti infekci (2).

Chlaďte se

Chlad může být vysoce účinný při léčbě bolesti, zánětu a otoku, proto vsaďte na nanuky a ledově vychlazené nápoje. Také je možné na krk přiložit Priessnitzův obklad (2).

Pořiďte si do pokoje zvlhčovač vzduchu

Není žádným tajemstvím, že suchý vzduch dráždí hrdlo a tudíž zánět mandlí zhoršuje. To nedovolte a při spánku nechte zapnutý zvlhčovač vzduchu. Nemáte-li ho, minimálně poblíž postele sušte mokré prádlo, používejte rozprašovače a navlhčete záclony. Hodí se i pára ze sprchy. To hodně pomůže (2).

Dodržujte hygienické zásady

Často si myjte ruce a s ostatními nesdílejte jídlo, pití, nádobí nebo osobní věci, jako jsou zubní kartáčky (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106232/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat