Zadržované vody se lze zbavit zcela přirozeně

Voda tvoří v průměru 60 až 70 procent hmotnosti lidského těla. Všichni vědí, že pro jeho chod je nesmírně důležitá, nicméně zadržování vody může být extrémně nepříjemné. Jak a čím se organismu dá pomoci?

K zadržování vody (edému) dochází, když se v těle nahromadí přebytečná tekutina. To může způsobit otoky, které se často vyskytují na chodidlech, kotnících a nohách. Můžete si také všimnout otoků rukou. Mezi příčiny patří špatná strava, nedostatek pohybu, nadváha, hormonální změny, ke kterým dochází před měsíční periodou, těhotenství, ale i onemocnění srdce, jater nebo ledvin (1).

Kdy navštívit lékaře?

Zadržování vody v těle také může být způsobeno některými léky, zejména medikamenty na snížení krevního tlaku. Pokud se u vás zadržování vody objevilo náhle, máte jednostranný otok nebo užíváte nějaké léky, je důležité navštívit svého praktického lékaře (). V ostatních případech si od přebytku vody můžete pomoci zcela přirozeně.

Začněte se hýbat

Snižte příjem soli a cukru a zintenzivněte cvičení. Během pohybové aktivity tělo ztrácí 0,5–1 litr potu v závislosti na teplotě, úrovni hydratace a oblečení. Pravidelné fyzické cvičení redukuje vodu mimo buňku a pozitivně ovlivňuje nadměrné zadržování vody (2).

Nestresujte se

Chronický stres zvyšuje hladiny hormonu kortizol, který přímo vyvolává zadržování vody. Navíc přispívá k produkci antidiuretického hormonu, jež řídí vodní rovnováhu v těle. Je tedy nutné přestat se nervovat, popřípadě si osvojit techniky za zvládání stresu. Zkuste jógu, tai-či, meditace či procházky přírodou a dostatečně spěte. Adekvátní noční odpočinek také může pomoci k vyrovnání hladiny vody v těle (2).

Doplňujte hořčík a draslík

Nedostatek hořčíku, draslíku a vitaminu B6 je dalším faktorem, jenž může vést k zadržování  H2O v organismu. Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří hořká čokoláda, špenát, sušené ovoce, jogurt, tmavě zelená zelenina, hrách, celozrnné obiloviny, avokádo nebo ořechy. K přírodním zdrojům draslíku se pak řadí hlavně banány, sušené meruňky, pomeranče, hroznové víno, jablka a datle, vitamin B6 je zase k mání v kuřecím mase, bramborách se slupkou a tuňáku (2).

Dodržujte pitný režim

Pokud trpíte dehydratací, tělo má tendenci s vodou šetřit. Optimální příjem vody 2–3 litry denně zajišťuje celkové zdraví včetně funkčního trávení. Do pitného režimu zařaďte pampeliškový čaj. Uvedená bylinka signalizuje ledvinám, aby vyloučily více vody močí a zbavily se sodíku. Účinný je i černý bez, přeslička a bříza (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537065/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15952439/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat