Zvracení lze zastavit poměrně rychle

Kdo by to byl řekl, že na nevolnost a zvracení pomáhají dechová cvičení. Uleví vám ale i čerstvý vzduch, slané tyčinky a zázvorový čaj.

Zvracení může být způsobeno mnoha různými stavy, u dospělých jsou nejčastější příčinou žaludeční viry produkující toxiny, dále pak bakteriální otrava jídlem, zvýšená citlivost na určité potraviny, záněty trávicího ústrojí, konzumace alkoholu nebo migréna. Tahle nepříjemná svízel se ve většině případů vyřeší sama, a to během 48 hodin (1). Ale zdaleka to neznamená, že se o zástavu nemůžete pokusit i dřív. Tohle prý zabírá!

Hluboký nádech a léčivý výdech

Dechová cvičení? Ano, doporučují se při stresu i nespavosti, ale co mají společného s nevolností a zvracením? Věřte, nebo ne, ale všechno. Poznatky jisté studie sdělují, že takzvané brániční dýchání je při kinetóze účinnou první pomocí. Dá se provádět vleže i vsedě, zabere pár minut a uleví natotata. Proveďte hluboký nádech nosem a při výdechu ústy je sevřete, jako byste chtěli zapískat. Tento postup opakujte zhruba desetkrát. A až se vám udělá trochu lépe, vyrazte na vzduch (2).

Venku je to jiné kafe!

Ke kontrole nevolnosti se doporučují hluboká dechová cvičení a čerstvý vzduch. Někdy stačí jen opustit horké a dusné prostředí a člověk se hned cítí jinak, jen musí překonat počáteční nutkání na zvracení (2). Máte sílu na malý výlet? Po návratu vás bude čekat léčivá svačinka. I ta podá záchrannou ruku!

Dejte si slané tyčinky

Ano, se žaludkem „jako na vodě“ možná nemáte chuť vůbec na nic. Když se ale přemůžete, můžete nad touhle nepříjemností vyhrát. Podle výše jmenovaného lékaře se vyplatí sáhnout po slaných tyčinkách. Jsou snadno stravitelné a pomohou absorbovat přebytečné žaludeční kyseliny, které způsobují podráždění. Jde-li o pitný režim, nic nezkazíte zázvorovým čajem. Dle poznatků studie (3) prezentované v magazínu The Journal of the American Board of Family Medicine zmírňuje nevolnost a zvracení, a to nejen při těhotenství.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK410/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25945662/, (3) www.jabfm.org/content/27/1/115






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat