Teplé léto v sobě skrývá temné hrozby

Rakovina kůže, úpal nebo poškození zraku. Že jste v tomhle z obliga? Omyl, tohle všechno na vás teď číhá. Buďte na sebe opatrní, ať si léto opravdu užijete, a to bez závažných následků.

Léto je bezpochyby krásné roční období, ale za sluníčko, teplo, uvolněnou atmosféru a panující pohodu můžeme draze zaplatit. Jakým rizikům jsme teď vystavení, proto je třeba dbát na prevenci? Tyto letní hrozby v rukavičkách opravdu nejednají!

Rakovina kůže si nevybírá

Statisticky je rakovina kůže jednou z nejčastějších forem onkologických onemocnění. Jen ve Spojených státech je ročně diagnostikována více než pěti milionům pacientů, ovšem počty případů pochopitelně strmě narůstají i v jiných zemích (1). Klíčem k úspěšné léčbě je včasné zachycení, takže se tu skutečně hraje o minuty. K tomuto typu rakoviny jsou náchylnější ti, kteří tráví spoustu času na slunci a mají ho i v rodinné anamnéze. Zodpovědné používání opalovacího krému i preventivní lékařské prohlídky jsou tedy alfou i omegou vašeho zdraví!

S úpalem nejsou žerty

Když se řekne úpal, kdekdo si myslí, že je to „jen“ chvilková bolest hlavy způsobená přehřátím. Jenže zdání klame, protože tento stav dokáže ohrozit i na životě. Při úpalu bývá teplota tělesného jádra extrémně vysoká, což může vést k trvalému poškození organismu. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí příznaky úpalu kromě horečky zahrnují i krátké dýchání, zmatenost a zrychlený srdeční puls (2). Při jakémkoli podezření je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Pečujte o svůj zrak

Nosíte sluneční brýle? Otázkou je, jak často a jaké ty brýle vlastně jsou. Ujistěte se, že váš model opravdu filtruje 100 procent UV záření. Tady není prostor pro kompromis! Vzhledem k tomu, že brýle rozšiřují zornice, není-li ochrana stoprocentní, pronikne do očí i více ultrafialového světla, které může poškodit zrak. Brýle si z očí nesundávejte zejména v blízkosti vody, protože její hladina UV paprsky odráží, proto na vás útočí dvojnásobně (3).

Zdroje: (1) cancer.org/cancer/basal-and-squamous-cell-skin-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.cdc.gov/disasters/extremeheat/warning.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.aao.org/eye-health/tips-prevention/sun?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat