Stárnutí se smířlivějším pohledem

Máte se stárnutím emocionální problém? Nejste sami. S ohledem na to, jak se v dnešní době odsuzuje, ho většina lidí nesnáší vůbec dobře. Jak na něm nalézt pozitivní stránky a co vám může být inspirací?

Stárnutí může být náročné. A zdaleka nejde jen o vrásky a šedivé vlasy, před kterými nelze přivřít oči. Člověk se cítí také unavenější a celkově pomalejší, přičemž ztrácí i své zdravotní jistoty. Jako by už tohle všechno nebylo dost těžké, pořádný nápor na psychiku představuje i společenský tlak.

Mládí jako univerzální klíč k mnoha dveřím

Ano, všichni bychom si přáli zůstat stále mladí a vitální. Jenže kouzlo, které by nám toto přání splnilo, bohužel neexistuje. K naší smůle i závěry mnoha studií (1) naznačují, že západní svět je mladistvostí doslova posedlý a sexuální přitažlivost považuje za základní kámen úspěchu, a to u obou pohlaví. Kdo by v takových podmínkách zůstal v klidu? Mládí propagují veškerá média a upřednostňují ho před vším ostatním. Jejich neustálé bombardování způsobuje, že o sobě začínáme pochybovat. Přepadá nás zoufalý pocit, že neplníme společenská očekávání. Jak si to v hlavě trochu „přenastavit“ a dívat se na věc jinýma očima?

Oslavte své dosavadní úspěchy

Zastavte se, udělejte si pohodlí a projděte si svou životní časovou osu. Nezaměřujte se na ztráty, ale spíše to, co se vám dosud podařilo vytvořit. Stárnutí je třeba brát jako privilegium se svými vlastními výhodami. Je o získání moudrosti a vlastního uznán (2).

Zahálka? Nepřípustné!

Pokud to jen trochu jde, buďte aktivní. Právě aktivita je klíčem ke stárnutí s grácií, a to ve vašem mozku, mysli i těle. Hýbejte se pravidelně a druh cvičení přizpůsobujte zvyšujícímu se věku. Někomu bude vyhovovat chůze, jinému zase plavání nebo pilates. Můžete buď stárnout, nebo zemřít (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6075765/,  (2) www.link.springer.com/chapter/10.1057/9781137009340_10?error=cookies_not_supported&code=60b1d6c3-1766-46dd-83f9-e6facd92b4cc&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat