Způsob dýchání ovlivňuje zdraví pokožky

Dýcháte spíše ústy? Zbytečně se připravujete o vlhkost, což může podpořit dehydrataci. Ta zase uškodí pleti a způsobí celou řadu kosmetických potíží. Nechcete to zkusit raději nosem?

Říká se, že život není o počtu nadechnutí, ale o chvílích, co nám dech berou. Ano, zní to tak poeticky! A má to jakousi básnickou hloubku. Pořád ale platí, že abychom se udrželi ve zdraví, musíme se za 24 hodin nadechnout zhruba dvacetitisíckrát (1). Způsob, jakým to děláme, neovlivňuje jen tělesné funkce, ale i kvalitu pokožky. To je překvapení, že?

Poznejte tajemství dokonalosti

Určitě jste slyšeli o tom, že se mezi hlavní nepřátele krásné pleti řadí i stres. A možná jste si i vy sami všimli, že když prožíváte psychicky náročné období, objevují se pupínky i další vady jako houby po dešti. Je to proto, že stresové hormony oslabují imunitu a způsobují chemickou nerovnováhu v těle, což se může projevit i zvýšenou citlivostí kůže, podrážděním, ekzémem, vyrážkou nebo formou akné. Běžně se uvádí, že dechová cvičení uklidňují mysl a stres mírní, proto se nepochybuje ani o tom, že prospívají také pokožce (2). Děláte je pravidelně? Jestli chcete jejich kosmetické působení ještě znásobit, měli byste si osvojit jednu důležitou zásadu, abyste se zbytečně nepřipravovali o hydrataci. Co ta s tím má společného?

Nos jako cesta k perfektní vizáži?

Poznatky jisté studie (3) sdělují, že lidé, kteří dýchají pouze ústy, vylučují o poznání více vlhkosti. Jednoznačně to prokázaly pokusy provedené pomocí náustků i kyslíkových masek. Závěry tohoto výzkumu naznačují, že ztráta vody může činit až 42 procent, což přispívá k dehydrataci těla a samozřejmě i pokožky.

Dýchání ústy může souviset s transepidermální ztrátou vody, která přímo ovlivňuje integritu kožní bariéry, přičemž podporuje záněty, zarudnutí, suchost i celkové podráždění. Naopak dýchání nosem je klidnější a pomalejší, navíc lépe reguluje vlhkost a tělesné systémy díky němu pracují efektivněji. Pro zdraví pleti je zkrátka mnohem přínosnější. Takže ano, správně provedené dechové cvičení vám může zkvalitnit pokožku! Jen si dejte pozor, ať vzduch nasáváte spíše nosem.

Zdroje: (1) www.lung.ca/lung-health/lung-info/breathing, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20467395/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16550955/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se otevřou dveře, které si lze jen těžko mohl představit, že by mohly existovat. Může se objevit nová příležitost na pracovním poli nebo se můžeš potkat s člověkem, který ti přinese nové vzrušení do tvého osobního života. Je důležité, ab... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat